Hyppää pääsisältöön
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Uutiset

Filter by:
 • Suojaako maaseutuympäristö tyypin 1 diabetekselta?
  Suojaako maaseutuympäristö tyypin 1 diabetekselta?

  syyskuu 15, 2021

  Synnyin- ja kasvualue voivat olla merkityksellisiä tyypin 1 diabetekseen sairastumisen riskin kannalta. Maaseudulla ja muissa luontoa lähellä olevissa ympäristöissä kasvavilla lapsilla on pienempi riski autovasta-aineiden kehittymiselle ja täten todennäköisesti myös tyypin 1 diabeteksen synnylle. Tämä tutkimustulos löytyi suuressa suomalaisessa tutkimuksessa.

 • Mustikkainen mukikakku
  Mustikkainen mukikakku

  syyskuu 10, 2021

  Masariinilla maustettu mustikkainen mukikakku!

 • Uusia tutkimustuloksia tyypin 2 diabeteksen kehittymisestä
  Uusia tutkimustuloksia tyypin 2 diabeteksen kehittymisestä

  heinäkuu 02, 2021

  Tyypin 2 diabeteksen kohdalla on oletettu, että insuliiniresistenssi ilmenee ennen insuliinitason kohoamista. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että asia voikin olla päinvastoin. Insuliinintuotanto vaikuttaisi käynnistyvän jo verensokerin ollessa normaalilla tasolla, ja syynä ovat vapaat rasvahapot.

 • T-solut ehkäisevät hylkimisreaktiota diabeteksen hoitamiseksi tehdyn saarekesiirron jälkeen
  T-solut ehkäisevät hylkimisreaktiota diabeteksen hoitamiseksi tehdyn saarekesiirron jälkeen

  heinäkuu 02, 2021

  Niin sanottujen Langerhansin saarekkeiden siirto on vaihtoehtoinen hoito niille, joilla on vaikea tyypin 1 diabetes ja voimakkaita, vaikeasti ennakoitavia vaihteluita verensokerin tasossa. Hylkimisreaktioriskin takia potilaat tosin joutuvat käyttämään immunosuppressiivisia lääkkeitä läpi elämänsä. Akademiska sjukhusetissa sekä Huddingessa sijaitsevassa Karoliinisessa sairaalassa on käynnissä kliininen tutkimus, jossa arvioidaan uutta menetelmää vähentää kyseisen hoidon tarvetta käyttämällä potilaan omia niin sanottuja T-soluja.

 • Jo hieman kohonnut verensokeri lisää sydänsairauden riskiä
  Jo hieman kohonnut verensokeri lisää sydänsairauden riskiä

  heinäkuu 02, 2021

  Tyypin 2 diabeteksen diagnoosiin vaadittavaa verensokerin rajaa laskettiin 1990-luvun lopussa. Syynä tähän oli, että hoitoa alettiin antaa liian myöhäisessä vaiheessa ja monilla ilmeni komplikaatioita jo ennen diagnoosin saamista.

 • Viilentävä marjamoothie
  Viilentävä marjamoothie

  heinäkuu 02, 2021

  Raikas mansikoita, mustikoita ja luonnonjugurttia sisältävä smoothie (käytä pakastemarjoja, niin saat kylmän ja koostumukseltaan sakean juoman). Mainio välipala!

 • Covid-19 vaikuttaa voimakkaammin tyypin 2 diabetesta sairastaviin
  Covid-19 vaikuttaa voimakkaammin tyypin 2 diabetesta sairastaviin

  heinäkuu 02, 2021

  Tyypin 2 diabetesta sairastavilla on merkittävästi korkeampi riski joutua tehohoitoon covid-19-tartunnan takia. Tämä kävi ilmi tutkimuksesta, joka kattoi 2,6 miljoonaa ruotsalaista, joista puolella miljoonalla oli rekisteröity diabetes. Tutkimus viittaa myös korkeampaan kuolleisuuteen tyypin 2 diabetesta sairastavilla covid-19-tartunnan saaneilla.

 • Grilliburgeri ja vihanneksia
  Grilliburgeri ja vihanneksia

  toukokuu 21, 2021

  Terveellinen ja ravinteikas ateria vain 30 minuutissa!

 • Edistystä uusien, muun muassa diabetesta hoitavien lääkehoitojen kehityksessä
  Edistystä uusien, muun muassa diabetesta hoitavien lääkehoitojen kehityksessä

  toukokuu 07, 2021

  Tuoreet prekliiniset tutkimukset vahvistavat Follicumin kudoksia korjaavien peptidien vaikutusmekanismin. Prekliinisen tutkimusprojektin puitteissa on pystytty yksityiskohtaisesti tunnistamaan vuorovaikutus Follicumin kudoksia korjaavan peptidiryhmän sekä kohdennetun reseptorin välillä.

 • Yhteys ”heikkojen” ja ”vahvojen” solujen välillä lisää insuliinintuotantoa tyypin 2 diabeteksessa
  Yhteys ”heikkojen” ja ”vahvojen” solujen välillä lisää insuliinintuotantoa tyypin 2 diabeteksessa

  huhtikuu 30, 2021

  Tutkijat ovat löytäneet yhteyden insuliinintuotannossa sitoutuvien ”heikkojen” ja ”vahvojen” solujen väliltä tyypin 2 diabetesta sairastavilla. Raportti täydentää ymmärrystä insuliinia tuottavista soluista sekä tyypin 2 diabeteksen kehittymisestä.

 • Koronapandemia vaikuttaa myös diabeteksen hoitoon
  Koronapandemia vaikuttaa myös diabeteksen hoitoon

  huhtikuu 07, 2021

  Yliopiston Apteekin ja Novo Nordiskin tutkimuksen mukaan yli neljänneksellä potilaista hoitokäyntejä on peruttu koronaepidemian takia. Myös omahoidossa havaittiin puutteita merkittävällä osalla vastaajista. Asiantuntijat muistuttavat, että katkokset ja viivästykset diabeteksen hoidossa voivat aiheuttaa pitkäaikaisia terveyshaittoja. Epidemian jatkuessa toimivan hoitopolun merkitys korostuu.