Hyppää pääsisältöön
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Uutiset

Filter by:
 • Edistystä uusien, muun muassa diabetesta hoitavien lääkehoitojen kehityksessä
  Edistystä uusien, muun muassa diabetesta hoitavien lääkehoitojen kehityksessä

  toukokuu 07, 2021

  Tuoreet prekliiniset tutkimukset vahvistavat Follicumin kudoksia korjaavien peptidien vaikutusmekanismin. Prekliinisen tutkimusprojektin puitteissa on pystytty yksityiskohtaisesti tunnistamaan vuorovaikutus Follicumin kudoksia korjaavan peptidiryhmän sekä kohdennetun reseptorin välillä.

 • Yhteys ”heikkojen” ja ”vahvojen” solujen välillä lisää insuliinintuotantoa tyypin 2 diabeteksessa
  Yhteys ”heikkojen” ja ”vahvojen” solujen välillä lisää insuliinintuotantoa tyypin 2 diabeteksessa

  huhtikuu 30, 2021

  Tutkijat ovat löytäneet yhteyden insuliinintuotannossa sitoutuvien ”heikkojen” ja ”vahvojen” solujen väliltä tyypin 2 diabetesta sairastavilla. Raportti täydentää ymmärrystä insuliinia tuottavista soluista sekä tyypin 2 diabeteksen kehittymisestä.

 • Koronapandemia vaikuttaa myös diabeteksen hoitoon
  Koronapandemia vaikuttaa myös diabeteksen hoitoon

  huhtikuu 07, 2021

  Yliopiston Apteekin ja Novo Nordiskin tutkimuksen mukaan yli neljänneksellä potilaista hoitokäyntejä on peruttu koronaepidemian takia. Myös omahoidossa havaittiin puutteita merkittävällä osalla vastaajista. Asiantuntijat muistuttavat, että katkokset ja viivästykset diabeteksen hoidossa voivat aiheuttaa pitkäaikaisia terveyshaittoja. Epidemian jatkuessa toimivan hoitopolun merkitys korostuu.

 • Suomalaiset haluavat valtiolta apua pysyäkseen terveessä painossa
  Suomalaiset haluavat valtiolta apua pysyäkseen terveessä painossa

  maaliskuu 15, 2021

  Valtaosa suomalaisista toivoo elintarvikkeille terveysperusteisia veroja, käy ilmi Terve Paino ry:n, Soste ry:n ja Yksi elämä -verkoston teettämässä kyselyssä. Kaikkein eniten kannatusta sai sokerivero. Myös suolan ja kovan rasvan verottamista kannatti huomattava osa vastaajista.

 • Reipas liikkuminen ja istumisen vähentäminen pienentävät ikääntyneiden diabetesriskiä
  Reipas liikkuminen ja istumisen vähentäminen pienentävät ikääntyneiden diabetesriskiä

  helmikuu 26, 2021

  Reipas liikkuminen ja paikallaanolon vähentäminen parantavat ikääntyneiden sokeriaineenvaihduntaa ja vähentävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, vastikään julkaistu tutkimus osoittaa. Tulosten perusteella on tärkeää kannustaa myös ikääntyneitä välttämään paikallaanoloa ja lisäämään reipasta liikkumista sokeriaineenvaihdunnan tehostamiseksi.

 • Uusi menetelmä paljastaa diabeteksen aiheuttamat ihokomplikaatiot
  Uusi menetelmä paljastaa diabeteksen aiheuttamat ihokomplikaatiot

  helmikuu 23, 2021

  Tutkijat kehittivät diagnostisen menetelmän, jolla uuden fotoniikkaan perustuvan teknologian ja tekoälyratkaisujen avulla voidaan paljastaa diabetesta sairastavien potilaiden ihon veren mikroverenkierron ja ihorakenteen varhaiset muutokset.

 • Vähintään puolella kaikista tyypin 2 diabetesta sairastavista on rasvamaksatauti
  Vähintään puolella kaikista tyypin 2 diabetesta sairastavista on rasvamaksatauti

  helmikuu 17, 2021

  Capio Ögon Globenilla tehdään silmänpohjakuvausta diabetespotilaille. Syksystä 2020 lähtien potilaille on tarjottu mahdollisuutta osallistua Karoliinisen yliopistosairaalan tutkimukseen, jossa selvitettiin, sairastaako potilas myös rasvamaksatautia.

 • T-soluista etsitään keinoja tyypin 1 diabeteksen ehkäisyyn
  T-soluista etsitään keinoja tyypin 1 diabeteksen ehkäisyyn

  helmikuu 12, 2021

  Itä-Suomen yliopiston kliinisen mikrobiologian ja immunologian professorin tehtävässä kuluvan vuoden alussa aloittanut Tuure Kinnunen keskittyy tutkimuksessaan tällä hetkellä tyypin 1 diabetekseen.

 • THL on tarkentanut lääketieteellisiä riskiryhmiä koronarokotuksia varten
  THL on tarkentanut lääketieteellisiä riskiryhmiä koronarokotuksia varten

  helmikuu 08, 2021

  THL on selvittänyt riskiryhmien priorisointilistausta varten runsaan 45 000 koronavirustestissä positiivisen tuloksen saaneen henkilön taustasairauksia. Näin tutkijat ovat voineet selvittää tiettyä tautia sairastavien, koronavirustartunnan saaneiden riskiä joutua sairaala- tai tehohoitoon ja verrata sitä niiden samanikäisten tartunnan saaneiden riskiin, joilla kyseistä sairautta ei ole.

 • Terveellinen ruokavalio on koronataudin ehkäisyssä oleellisempaa kuin yksittäiset ravintolisät
  Terveellinen ruokavalio on koronataudin ehkäisyssä oleellisempaa kuin yksittäiset ravintolisät

  helmikuu 05, 2021

  Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) korostavat kannanotossaan, että millään yksittäisellä ravintoaineella ei voi korvata hyvän ravitsemustilan ja monipuolisen ruokavalion hyötyjä.

 • Diabetesrokotteen testaus on käynnistynyt Suomessa
  Diabetesrokotteen testaus on käynnistynyt Suomessa

  helmikuu 04, 2021

  Diabetesrokotteen tutkiminen ihmisillä käynnistyi Suomessa. Suomalaisen Vactech Oy:n ja amerikkalaisen Provention Bion diabetesrokotetta tutkitaan ensimmäisessä vaiheessa noin 50 terveellä suomalaisella aikuisella.