Julkaistu 30 huhtikuuta 2020

Koronavirus ja siltä suojautuminen herättää paljon kysymyksiä ja tarvitsemme pikaisesti vastauksia. Yksi keskeisimmistä kysymyksistä on: Leviääkö koronavirus ilmassa? – Tähän tutkijat Lundin yliopistossa etsivät nyt vastausta

Parhaillaan Skånen yliopistollisen sairaalan infektioklinikalla tehdään mittauksia, jotta saisimme vastauksen mahdollisimman pian siihen, selviytyykö koronavirus (COVID-19) ilmassa. Mittaukset ovat osa Lundin teknillisen yliopiston (LTH) tutkimushanketta, joka käsittelee ilmateitse leviäviä infektioita.

Jakob Löndahl, LTH:n aerosolitekniikan dosentti, vastaa tutkimusprojektista ja listaa ne keskeisimmät kysymykset, joihin tutkimusryhmä nyt etsii vastauksia.

– Jos koronavirusta on ilmassa, milloin tartunta leviää potilaasta ilmaan? Jos näin on, niin kuinka paljon virusta hengitämme sisään? Ovatko määrät sellaisia, että ne riittävät tartuttamaan jonkun? Suojaavatko hengityssuojaimet sairastuneita levittämästä virusta ilmaan? Millaisia hengityssuojaimia tarvitaan? Ja kuinka voimme puhdistaa ilmaa?

– Koronavirus tarttuu pääasiassa lähikontaktissa tai pisaratartuntana aivastuksen ja yskimisen kautta. Mutta uskotaan myös, että virus voi tartuttaa tietyissä tilanteissa aerosolien, pienten ilmassa olevien hiukkasten kautta, kertoo SUS:in infektiolääketieteen asiantuntija ja yksi hankkeen tutkijoista, Carl-Johan Fraenkel.

Mittaukset erityisvälineiden avulla
Ilmanäytteitä on kerätty Lundin infektioklinikalla jo muutamia viikkoja. Mittaukset tehdään välineillä, jotka on erityisesti rakennettu keräämään biologisia aineita ilmasta, ja näytteitä otetaan sekä käytäviltä, julkisista tiloista että potilashuoneista.
Kun Jakob Löndahl ja hänen tutkimuskollegansa suorittavat ilmamittauksia, he käyttävät samoja suojaimia kuin koronapotilaita hoitava henkilökunta – suunsuojaa, kasvot peittävää visiiriä, suojakäsineitä ja suojaesiliina.

Jakob Löndahl on yhdessä muiden Lundin yliopiston tutkijoiden kanssa selvittänyt jo useiden vuosien ajan virusten leviämistä ilmateitse, ja fokuksessa on ollut muun muassa norovirus. Covid-19-tutkimus on nyt sisällytetty ilmateitse tarttuvien infektioiden meneillään oleviin tutkimushankkeisiin.
– Koronavirus on tietenkin nyt keskiössä, koska tarvitsemme kiireellisesti lisätietoa tartunnan leviämisestä ilmateitse, Jakob Löndahl toteaa.

– Aiemmat tutkimuksemme osoittavat, että noroviruksen aerosolit ovat yleisimpiä oksentelun jälkeen ja olosuhteet ilmateitse tapahtuvalle tartunnalle näyttäisi olevan olemassa. Uskon, että tällä kertaa voimme löytää jälkiä viruksesta, esimerkiksi niissä tilanteissa, kun tarvitaan hengitysteitä tukevaa hoitoa, kertoo Carl-Johan Fraenkel.

Ensimmäiset näytteet ovat valmiita – tuloksia saadaan pian
Nyt ensimmäiset ilmanäytteet potilashuoneista on kerätty, mutta tuloksien valmistuminen kestää jonkin aikaa. Ensimmäiseksi vuorossa on laboratorioanalyysi, koska näytteet on tiivistetty niin, että geneettinen aine voidaan lukea ja tunnistaa virukset. Jos kaikki menee suunnitellusti, saamme alustavia tuloksia jo seuraavien viikkojen aikana.
– Tämän tutkimusprojektin kautta tiedämme toivottavasti pian lisää koronaviruksesta ja sen leviämisestä ilmateitse, Jakob Löndahl sanoo.

Lähde: Lundin yliopisto, Jessika Sellergren