Diabetes on Suomessa melko yleinen lasten sairaus. Tavallisimmin kyse on tyypin 1 diabeteksesta, joka johtuu lähes poikkeuksetta haiman insuliinituotannon sammumisesta. Lapsuuden diabeteksen syntymekanismeja ei vielä täysin tunneta, mutta sen synnyssä on osuutensa sekä perimällä että ulkoisilla tekijöillä, kuten virusinfektioilla.

Istock 1308513240

Tyypin 2 diabetesta, jossa insuliini ei vaikuta riittävän hyvin kudoksissa (kuten maksassa ja lihaksissa), esiintyy enenevästi myös nuorilla. Myös nuorisoikäisillä merkittävä ylipaino, liikkumattomuus, veren kohonneet rasvapitoisuudet ja korkea verenpaine altistavat huonon sokeritasapainon kehittymiselle.

Istock 506471970

Lapsen ja nuoren valmius ottaa vastuuta sairautensa hoidosta vaihtelee ikätason ja sopeutumisen mukaan. Vanhempien tuki on tarpeen, sillä lapsi tai nuori ei vielä täysin hahmota pitkäaikaissairautensa vaikutuksia – etenkään myöhempiä vaikutuksia. Nykyaikainen hoito on kehittynyttä ja diabeetikkolapsen ja -nuoren elämä on hyvinkin normaalia ilman suuria rajoituksia.

Istock 166272581

Lapsen ja nuoren diabeteksen turvallista hoitoa päiväkoti- ja koulupäivän aikana tulee tukea. Tähän hyvät suuntaviivat antaa esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote Pitkäaikaissairaiden lasten lääkehoidon turvallinen toteuttaminen lasten päivähoidossa, sekä Valtioneuvoston julkaisema Toimintamalli diabetesta sairastavan lapsen koulupäivän aikaisesta hoidosta.

Istock 1268219899