Julkaistu 11 tammikuuta 2024

Tyypin 2 diabetes voi aiheuttaa useita lisäsairauksia ja sinun on hyvä olla tietoinen erityisesti kolmesta oireesta.

Yhä useammat ihmiset sairastuvat tyypin 2 diabetekseen, ja tuhannet ihmiset sairastavat sitä tietämättään. Jos epäilet kuuluvasi riskiryhmään, sinun on hyvä reagoida asiaan.

Näin kertoo Tanskan diabetesyhdistys.
- Väestötutkimusten perusteella arvioimme, että noin 100 000 tanskalaista sairastaa tietämättään tyypin 2 diabetesta. Osa heistä löytyy, kun ajamme terveysbussillamme ympäri maata ja kaikki halukkaat voivat testata pitkäaikaisen verensokerinsa, sanoo yhdistyksen tutkimuspäällikkö Tanja Thybo.

Lähes 328 000 tanskalaisella on diagnosoitu tyypin 2 diabetes. Tanskan diabetesyhdistyksen mukaan tämä on vajaa seitsemän prosenttia aikuisväestöstä.
Jos et ole varma omasta tilanteestaan, kannattaa tutkimuspäällikön mukaan kiinnittää huomiota - näihin kolmeen oireeseen: väsymykseen, janoon ja virtsankarkailuun:
- Saatat tuntea olosi alavireiseksi ja päänsärky voi kestää pitkään. Sinusta tulee myös janoisempi ja siksi sinun täytyy virtsata enemmän. Nämä ovat yleisimpiä oireita", Tanja Thybo selittää.

Muita merkkejä voi olla, että olet alttiimpi ihotulehduksille ja että haavojen paraneminen kestää kauemmin. Sinulla on myös saattanut esiintyä selittämätöntä laihtumista ja näköhäiriöitä.
- Voit myös tuntea kutinaa sukupuolielinten ympärillä, koska virtsassasi on enemmän sokeria. Siksi myös sieni-infektioiden riski on suurempi, sanoo tutkimuspäällikkö.

Ja on hyvä seurata tilannetta, jos epäilee sairastavansa tautia:
- Mitä aikaisemmin hoitoon pääsee, sitä nopeammin olo paranee ja komplikaatioiden, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä munuais- ja silmäsairauksien riski pienenee", Tanja Thybo selittää.

Lisäksi tyypin 2 diabetes on perinnöllinen, riski kasvaa iän myötä ja sairaus voi johtua ylipainosta.
- Perinnöllisyyttä ja ikää ei voi muuttaa, mutta sitä voi yrittää ehkäistä laihduttamalla, terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla", Tanja Thybo toteaa.

- Jos epäilet, että jokin on vialla, mene lääkäriin. Lääkäri voi testata pitkäaikaisen verensokerin, joka osoittaa verensokeritason viimeisten kolmen kuukauden ajalta, hän kiteyttää.

Lähde: Illustrated vetenskap/ritzau

 

Tiesitkö, että tarjoamme myös ilmaisia diabetestuotteita?

Tutustu valikoimaamme ja tee tilaus Tilaa