Tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen vaikuttavat sekä perimä että ympäristötekijät. Pelkkä perinnöllinen alttius johtaa harvoin sairastumiseen, ja sairastumista voidaan ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla, joihin sisältyvät muun muassa terveellinen ja monipuolinen ruokavalio sekä riittävä liikunta. Tyypin 2 diabetes alkaa hiipien ja kehittyy asteittain vuosien kuluessa aiheuttamatta voimakkaita oireita.

Kaikista Suomen diabeetikoista enemmistö (75–80 %) sairastaa tyypin 2 diabetesta.

 

Istock 1208749675

Oireet
Tyypin 2 diabetes todetaan usein sattumalta, verikokeiden tai kehittyneiden lisäsairauksien perusteella tai esimerkiksi sydänveritulpan yhteydessä.

Tyypin 2 diabeteksen oireina voi olla:

  • aterian jälkeinen väsymys
  • ärtyneisyys tai alakulo
  • jalkojen särkyjä tai tuntomuutoksia
  • näön heikentymistä
  • herkkyys erilaisille tulehduksille
Istock 172204303

Hoito
Koska tyypin 2 diabeteksen taustalla ovat perintötekijöiden lisäksi elintapatekijät, suurella osalla tyypin 2 diabetesta sairastavilla sairaus johtuu tai puhkeaa ylipainosta, erityisesti keskivartalolle sijoittuvasta vyötärölihavuudesta ja siihen liittyvästä metabolisesta oireyhtymästä. Alkavissa ja lievissä tapauksissa elintapahoito riittää usein hoidoksi.

Tyypin 2 diabeteksen hoito on pääasiassa potilaan itse toteuttamaa omahoitoa. Hoidon perustana on liikapainon laihduttaminen, liikunnan lisääminen ja terveyttä ja normaalia verensokeritasoa edistävät muutokset ruokailutottumuksissa. Verensokerin lisäksi myös verenpaine ja veren rasva-arvot tulee pitää kunnossa.

Useimmiten liikunta ja terveellinen ruokavalio saavat verensokerin pysymään normaalilla tasolla. Verensokerin alentaminen mahdollisimman lähelle normaalia sekä parantaa vointia että ehkäisee diabeteksen lisäsairauksien kehittymistä. Myöhemmin voi olla tarpeellista ottaa hoitoon mukaan suun kautta syötävät lääkkeet, joskus myös insuliini, jos hoitotavoitteisiin ei päästä elintapahoidolla.

Istock 512686460

Ruokailu ja liikunta
Tyypin 2 diabeteksen hoitoon kuuluu aina ruokailutottumusten muuttaminen siten, että muutokset tukevat painonhallintaa, verensokerit laskevat mahdollisimman normaaleiksi ja verisuonisairauksien riski pienenee. Tärkeimpiä ruokamuutoksia ovat ruoan päivittäisen energiamäärän vähentäminen, kovan eli tyydyttyneen rasvan määrän vähentäminen kolesterolin vuoksi sekä verenpaineen kannalta se, ettei ruoan suolamäärä ole liian suuri.

Reilussa laihduttamisessa on syytä hakeutua ohjattuun laihduttamiseen terveydenhuollon kautta.

Säännöllistä liikuntaa suositellaan kaikille tyypin 2 diabetesta sairastaville. Liikunta parantaa sokeriaineenvaihduntaa ja vaikuttaa suotuisasti painonhallintaan, sydän- ja verenkiertoelimistön ja keuhkojen toimintaan, rasva-arvoihin sekä verenpaineeseen. Tehokkain hoidollinen vaikutus saavutetaan säännöllisellä liikunnalla.

Tyypin 2 diabeteksessa liian matalien verensokeriarvojen vaara on pienempi kuin tyypin 1 diabeteksessa. Liikunnankaan aikana niitä ei esiinny lainkaan, jos hoitomuotona on ruokavalio. Diabeteshoitaja ja lääkäri neuvovat ja ohjaavat ennen liikunnan aloittamista lääkehoitoisia, valtimotautia ja muita diabeteksen lisäsairauksia sairastavia henkilöitä, jotta liikkuminen on turvallista.