Istock 1032679138 (1)

Diabetes todetaan joko paastosokeri-, sokerirasitus- tai HbA1c-kokeella. Diagnoosi saattaa aiheuttaa paljon kysymyksiä ja tunnemyllerrystä. Nykyisessä tietoyhteiskunnassa on saatavilla niin paljon tietoa, että se voi hämmentää ja voi olla vaikea löytää luotettavaa tietoa. Käytä sen vuoksi aina tietolähteitä, joita terveydenhuollon ammattilaisesi sinulle suosittelevat.

Istock 1338490679

Vastasairastuneena on omaksuttava paljon uusia tietoja ja taitoja oppiakseen hoitamaan itseään. Diabeteksen hoidon ja omahoidon tavoitteena on mahdollisimman hyvä ja normaalin pituinen elämä sekä diabetekseen liittyvien komplikaatioiden ja lisäsairauksien ehkäiseminen, oireettomuus, sujuva arki ja hyvä elämänlaatu. Diabeetikon oma aktiivisuus on keskeinen osa diabeteksen hoitoa.

Istock 1208270840

Yleinen lainsäädäntö kattaa myös diabetekseen liittyvät sosiaali- ja terveyspalvelut. Oman terveydenhuoltosi sosiaalityöntekijä voi kartoittaa tilanteesi ja ohjata sopivien sosiaaliturvaetuuksien ja -palveluiden piiriin. Tärkeintä on pyytää rohkeasti neuvoja – sairauden kanssa ei kannata jäädä yksin.