Julkaistu 14 joulukuuta 2018

On selkeästi olemassa tarve opettaa nuoria terveellisempiin elämäntapoihin, sillä tyypin 2 diabetes on kasvussa niiden nuorten keskuudessa, joilla on diagnosoitu liikalihavuutta.

Englannissa ja Walesissa arvioidaan uuden tutkimuksen mukaan olevan yli 6 500 alle 25-vuotiasta tyypin 2 diabeetikkoa. Tutkimuksen avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat ryhtyä kiireellisiin toimiin terveellisten elämäntapojen edistämiseksi.

Nämä järkyttävät luvut kuvaavat tilannetta aivan eri tavalla kuin viimeisimmät tutkimukset, sillä nyt tyypin 2 diabetesta sairastavien nuorten määrä on lähes kymmenkertainen aiemmin tänä vuonna raportoituihin lukuihin verrattuna.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat havainneet, että nuorten tyypin 2 diabeteksen kehittyminen voi johtaa lisääntyneeseen riskiin saada diabetekseen liitettyjä komplikaatioita, vaikuttaen mm. silmiin, jalkoihin ja hampaisiin.

Viimeisimmän raportin julkaisi Diabetes UK, jossa 6 836:a lasta ja nuorta aikuista oli hoidettu tyypin 2 diabeteksen takia vuosina 2016-2017.

Tämä osoittaa lähes kymmenkertaisen kasvun National Pediatrics Diabetes Auditin aiemmin tänä vuonna raportoimaan määrään verrattuna. He raportoivat, että 715 lasta ja alle 25-vuotiasta nuorta on saanut hoitoa lapsuusiän tyypin 2 diabetekseen Englannin ja Walesin alueella.

Asiat, jotka voivat vaikuttaa tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen ovat ylipaino ja liian vähäinen liikunta. Myös perinnöllisyys ja etninen tausta ovat riskitekijöitä. Kuitenkin sairaus voi kehittyä, mutta diagnosoidaan paljon myöhemmin elämässä.

– Kun RCPCH:n lasten tarkastus käynnistettiin kesällä, meitä huolestutti, että lasten tyypin 2 diabeetikoiden määrä on aliarvioitu. Viimeisin analyysi, jossa otetaan huomioon perusterveydenhuollon kontaktit, osoittaa ongelman olevan todellinen ja perustelee tarvetta toimia, sanoo Royal College of Pediatrics and Child Health (RCPCH) professori Russell Viner.

– Monien lasten kohdalla tyypin 2 diabeteksen kehittyminen voidaan estää elämäntapamuutoksilla, mutta tämä ei ole helppoa – siihen he tarvitsevat tukea. Siksi olimme innoissamme nähdessämme kunnianhimoiset ehdotukset, jotka on lueteltu lasten liikalihavuussuunnitelman luvussa 2. Kehotamme hallitusta maksimoimaan vaikutusvaltansa ottamalla käyttöön kaikki ne ja tekemällä sen pikaisesti.

– On sekä järkyttävää että surullista nähdä huomattava tyypin 2 diabeteksen kasvu lasten ja nuorten aikuisten keskuudessa, sanoo Liva Healthcaren toimitusjohtaja Simon Pickup.

– Tyypin 2 diabetes on täysin ennaltaehkäistävä ja jopa palautuva tila. Elämäntapa-interventiot ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi estää tyypin 2 diabeteksen kehitys ja antaa vastuu oman terveytensä hoitamisesta takaisin potilaille. Erityisesti juuri nuoremman sukupolven keskuudessa on käytettävissä digitaalisia työkaluja, joita he ovat tottuneet käyttämään – kuten sovelluksia ja pikaviestejä – joiden avulla he voivat samanaikaisesti tehdä ja ylläpitää elämäntapamuutoksia.

Lähde: DRWF