Julkaistu 3 tammikuuta 2020

Jo kahden viikon fyysinen passiivisuus muuttaa kehon tärkeitä toimintoja huonompaan suuntaan. Tämän osoittaa Ison-Britannian, Newcastlen ja Liverpoolin yliopistojen tuore tutkimus.

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet monella tavalla säännöllisen liikunnan tärkeyden. Alhainen fyysinen aktiivisuus johtaa aineenvaihduntaongelmiin, kuten ylipainoon, insuliiniresistenssiin, tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Tämä pieni brittiläinen tutkimus osoittaa selkeästi, kuinka sohvaperunoiden uhkana on tyypin 2 diabetes. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää liikunnan vähentymisen negatiiviset terveysvaikutukset aiemmin aktiivisilla henkilöillä, ja jo 14 päivän aikana.

10 000 askeleesta päivässä 1 500 askeleeseen

Tutkijat rekrytoivat 28 tervettä nuorta, 18 naista ja 10 miestä – keskimäärin 32-vuotiaita ja liikunnallisesti aktiivisia. Ennen tutkimuksen alkua käytettyjen askelmittarien mukaan osallistujat kävelivät normaalisti yli 10 000 askelta päivässä. Painoltaan osallistujat olivat normaalipainoisia ja painoindeksi (BMI) heillä oli vain hieman yli 24. Alle 24,9 BMI:tä pidetään normaalipainona. Myös muita tyypin 2 diabeteksen kehittymisriskiin vaikuttavia markkereita mitattiin, kuten kehon rasvakoostumusta sekä sydämen ja keuhkojen toimintaa fyysisen rasituksen aikana.
Kun varsinainen tutkimus alkoi, osallistujia pyydettiin olemaan mahdollisimman passiivisia kahden viikon ajan. Askeleiden määrä tippui 10 000:sta 1 500:aan päivässä. Käytännössä siis todella minimiin, joka vastaa suunnilleen muutamaa pyörähdystä eri huoneiden välillä asunnon sisällä.
"Muutokset, jotka havaitsimme jo kahden viikon liikkumattomuuden jälkeen, eivät oikeasti ole suuria", kertoo Newcastlen yliopiston tutkimusjohtaja Kelly Bowden Davies Health Day News -haastattelussaan. Mutta hän myös huomauttaa, että pidemmällä aikavälillä, muutamassa kuukaudessa tai muutamassa vuodessa, tai 10-20 vuodessa liikkumattomuus aiheuttaa jo useiden erilaisten vakavien sairauksien riskin.

Koskaan ei ole liian myöhäistä

Tutkimuksen osallistujien sydän- ja keuhkokapasiteetti laski yhteensä 1,8 prosentilla, kehon rasvan määrä lisääntyi, samoin kuin vyötärönympärys sekä maksarasvan määrä ja insuliiniresistenssi.
”Viesti on vastaanotettu. Jo niin lyhyen ajanjakson jälkeen liikkumattomuus vaikuttaa negatiivisesti terveyteen. Säännöllinen liikunta ja jopa pienet muutokset arjessa vaikuttavat suuresti”, kertoo Kelly Bowden.
”Oli rohkaisevaa nähdä, että osallistujien heikentyneet arvot palautuivat normaaliksi jo kahden viikon kuluessa, kun he palasivat kävelemään noin 10 000 askelta päivässä.
Hyvä havainto on, että koskaan ei ole liian myöhäistä liikkua enemmän, ei edes ns. sohvaperunalle.”

Lähde: Diabetesportaali, Tord Ajanki