Julkaistu 17 lokakuuta 2023

Tutkimukset osoittavat, että kohtuullinen määrä kahvia voi itse asiassa suojata sydän- ja verisuonitaudeilta ja tyypin 2 diabetekselta. Ja kaikkein parasta on tavallinen, vanhanaikainen suodatinkahvi.

– Sydämen kannalta optimaalinen määrä on kahdesta viiteen kuppia päivässä. Nämä tulokset ovat kuitenkin peräisin havainnointitutkimuksista, joten emme voi olla täysin varmoja siitä, että kahvi todella tarjoaa suojaa, sanoo Susanna Larsson, Karoliinisen instituutin ravitsemusepidemiologian tutkija, joka on tehnyt useita tutkimuksia kahvin ja eri sairauksien välisestä yhteydestä.

Terveyden kannalta parasta on perinteinen keitetty suodatinkahvi – pitkälti siksi, että siitä puuttuvat pannukahvissa olevat rasva-arvoja nostavat aineet.
 – Lattessa on enimmäkseen maitoa, joten se on pikemminkin maitojuoma kuin kahvijuoma, Susanna Larsson kertoo.

Myös maidon ja sokerin kaltaisilla lisukkeilla voi olla merkitystä.
– En ole itse tutkinut asiaa, mutta on olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat, että maitoproteiinit voivat kiinnittyä kahvin sisältämiin aineisiin. On kuitenkin epäselvää, onko tämä positiivista vai negatiivista.

Genetiikalla on väliä
Kahvia ympäröivät monet myytit ja väärinkäsitykset. Aiemmin on sanottu, että kahvi aiheuttaa vatsahaavaa ja voi lisätä kurkkusyövän riskiä, mutta nykyiset tutkimukset eivät tue näitä väitteitä.
– Kurkkusyövän kannalta haitallisia ovat luultavasti kuumat juomat, eivät niinkään nimenomaan kahvi, Susanna Larsson sanoo.

Henkilöillä, joilla on univaikeuksia nautittuaan kahvia myöhään päivällä, syy voi itse asiassa olla geneettisissä tekijöissä.
– Geenimme määräävät, kuinka nopeasti hajotamme kofeiinia. Joillakin ihmisillä puolet kofeiinista poistuu muutamassa tunnissa, kun taas toisilla voi kestää jopa neljä kertaa niin kauan.

Susanna Larssonin mukaan kahvilla ei ole mitään tiettyä paahto- tai valmistusmenetelmää, joka olisi erityisen hyödyllinen tyypin 2 diabeteksen kaltaisten sairauksien ehkäisyssä.
– Voi kuitenkin olla, että kofeiini on se aktiivinen ainesosa, joka vähentää tämän sairauden riskiä.

Lähde: Arbetsliv/Henrik Lenngren


 Totta vai tarua kahvista

  • Kahvi vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä - TOTTA.
  • Kahvi vähentää dementian ja Alzheimerin taudin riskiä - TARUA. Tutkimukset osoittavat vain heikkoja yhteyksiä.
  • Kahvi aiheuttaa vatsahaavoja – TARUA.
  • Kofeiiniton kahvi on parempi keholle – EPÄSELVÄÄ.
  • Kahvi voi hermostuttaa – TOTTA, mutta vain jos et ole tottunut juomaan kahvia.
  • Kahvi saa lihaksesi kasvamaan paremmin – TARUA, se lisää suorituskykyä, mutta minimaalisesti.
  • Kofeiini on huume – TOTTA, se aiheuttaa riippuvuutta ja vieroitusoireita, kuten päänsärkyä.
  • Yksi kuppi päivässä riittää – TARUA, se, kuinka paljon kahvia kukin sietää on yksilöllistä.

 

Lähde: forskning.se