Julkaistu 13 heinäkuuta 2018

Kun Helena sai tyypin 2 diabetesdiagnoosin, hänestä tuntui kuin maailma olisi romahtanut. Tänä päivänä hän on oireeton ja lähes lääkkeetön, ja elää terveellistä, elämänlaadultaan hyvää elämää.

Helena Ekstam on 72-vuotias toimelias nainen, joka iästään huolimatta käy vielä töissä. Eikä edes satunnaiset 40 tunnin työviikot näytä huolestuttavan häntä. Hän on myös muuttanut elämäntapojaan vuodesta 2007, jolloin hänellä diagnosoitiin tyypin 2 diabetes. Silloin hänen omalääkäri havaitsi, että hänen verensokerinsa oli koholla kolme peräkkäistä kertaa ja näin hän sai diagnoosinsa. Hänellä oli ylipainoa, korkea verensokeri ja verenpaine.

– Sain lääkityksen ja lääkäri ehdotti myös painon pudottamista, kertoo Helena. Ja kun hän aloitti lääkkeet, hänen painajaisensa alkoi.
– Ennen täydellisesti toiminut vatsa, ei enää toiminutkaan normaalisti. Hän otti lääkkeen aamulla, iltapäivällä ja illalla, mikä ei ollut hänelle hyväksi pitkässä juoksussa. Hän vaihtoi sitten tabletit lääkärin suosittelemaan toisenlaiseen lääkkeeseen, joka sopi hänelle paremmin, ja sai hänen vatsansa toimimaan jälleen normaalisti.

130 kilosta 80 kiloon

Vuonna 2012 hän painoi 128 kg ja vaikka hän yritti laihduttaa, se ei tuottanut tulosta. Hän epäonnistui painonpudotusyrityksissään jatkuvasti ja otti sitten yhteyttä lääkäriin niin kutsutusta vatsalaukun ohitusleikkauksesta. Koska hän oli yli 60-vuotias, lääkäri sanoi neuvottelevansa muiden lääkäreiden kanssa ja palaavansa asiaan.

– Mutta lääkäristä ei ole vieläkään kuulunut mitään, Helena jatkaa.
Hänen poikansa, joka on personal trainer ja kouluttautui osteopaatiksi, oli kuullut joidenkin saaneen apua erään klinikan kautta ja suositteli häntä kääntymään sen puoleen.

Keväällä 2013 hän otti yhteyttä Bülow Cliniciin, painaessaan tuolloin 130 kiloa. Bülow-menetelmällä hänen painonsa putosi 50 kg vuodessa. Tämä oli hänen pelastuksensa ja tänään hän painaa edelleen 80 kiloa.

– Syön vielä verenpainelääkettä, mutta en tarvitse lääkkeitä tyypin 2 diabetekseen. Verensokeriarvoni ovat pysyneet hyvällä tasolla ja seuraan arvoja päivittäin, lisää Helena.

Paljon vihanneksia

Hänen ruokavalionsa koostuu aamiaisesta, lounaasta ja illallisesta. Aamiaiseksi hän nauttii vihreää teetä ja greippiä, lounaaksi kotitekoista salaattia ja joitain hedelmiä sekä illallisella kalaa, kanaa tai lihaa vihannesten kera.

– Syön paljon vihanneksia erilaisina salaatteina; kukkakaalia, parsakaalia, kurkkua ja tomaatteja. Enkä tee poikkeuksia, sillä silloin saan huonot arvot välittömästi. Ja kun lopetan väärien asioiden nauttimisen, huomaan sen heti, kertoo Helena

Yksi hänen suosikkiresepteistä on jauhelihakastike keräkaalin kanssa, jota hän valmistaa kerran viikossa. Jopa wokattu marinoitu kanafilee wokkivihannesten ja tuoreen salaatin kera, kuuluu hänen suosikkeihinsa (katso resepti alla).

Nykyään hän ei syö pullaa tai tavallista leipää, hän syö vain kotitekoista siemennäkkileipää. Hän ei myöskään syö riisiä tai pastaa, ja perunoitakin vain jouluna ja juhannuksena.

– Ostan usein katkarapuvoileivän, mutta sitten jätän itse leivän syömättä ja syön muut.

Hän on myös oppinut lukemaan paremmin tuoteselosteet kaupassa asioidessaan. Mitä tulee alkoholiin, hän ei ole sen suurkuluttaja. Kenties vain muutamaa lasillinen valkoviiniä kuukaudessa.

Hän on muuttanut elämäntapansa myös liikunnan suhteen. Aiemmin hän ei jaksanut lähteä edes ulos kävelylle, nyt hän kävelee keskimäärin 7 000 askelta päivässä.

– Kaikki lähtee sisältäpäin. En ollut tyytyväinen, kun olin ylipainoinen ja sitä myötä oli myös huono itsetunto. Olen ollut jopa vihainen miehelleni. Mutta kun paino putoaa, tulee iloisemmaksi ja voi paljon paremmin. Jo viikon kuluttua tunsin, että olen saanut energiani takaisin. Panostamalla itseesi saat muutoksen kautta paremman elämänlaadun. Jos olet ylipainoinen, laihduta ja saat enemmän energiaa sekä paremman elämänlaadun, toteaa Helena.

Painonpudotukseen on useita eri vaihtoehtoja. Kaikki keinot eivät sovi kaikille. Me Diabetes Wellness Suomi säätiössä haluamme, että sinä saisit niin hyvän elämän kuin mahdollista ja saisit valita sinulle parhaimman ja sopivimman ruokavalion. Ota aina yhteyttä terveyskeskukseen, saadaksesi selville sinulle parhaiten sopivan ruokavalion.

Teksti: Ann Fogelberg
Käännös: Diabetes Wellness Suomi säätiö

Wokattua marinoitua kanaa wokkikasvisten ja tuoreen salaatin kera (kahdelle)

2 kanafileetä
Marinaadi:
1,5 rkl soijaa
4 rkl ruokaöljyä
2 puristettua valkosipulinkynttä
10 tuoretta basilikanlehteä silputtuna
1 tl Ciboullade-maustetta ja/tai italialaista salaattimaustetta muutama pyöräytys pippurimyllystä
1 kesäkurpitsa
10 kukkakaalinuppua
10 cm purjosipulia
2 rkl kookosrasvaa tai maapähkinäöljyä
½ keräsalaatti
loraus Teriyaki-marinadia