Julkaistu 19 huhtikuuta 2024

Karoliinisen Instituutin tutkijoiden mukaan parantunut verensokerin hallinta diabeetikon raskauden aikana suojaa munasoluja, mutta ei istukkaa ja sikiön ympäristöä. Tutkijoiden uudet havainnot, jotka on nyt julkaistu EMBO Reports -julkaisun etusivulla, perustuvat ruotsalaisten rekisteritietojen, eläinmallien ja ihmisnäytteiden tutkimuksiin.

Diabetes on tila, jossa verensokeriarvot ovat korkeat. Tyypin 1 diabetes on diabetestyyppi, jossa autoimmuunireaktio tuhoaa haiman insuliinia tuottavat solut, mikä johtaa korkeampiin verensokeriarvoihin. Tyypin 1 diabetes alkaa tyypillisesti lapsuudessa ja nuoruudessa, joten potilaat sairastuvat usein lisääntymisvuosiensa aikana.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että kun verensokeri on hyvin korkea, se aiheuttaa muutoksia munasoluihin ja aineenvaihdunnan häiriöihin seuraavassa sukupolvessa. Tyypin 1 diabetesta sairastavien potilaiden hoitovaihtoehdot ovat kuitenkin ajan myötä jatkuvasti parantuneet, ja nykyään on harvinaisempaa, että potilaiden verensokerin hallinta on huono. Siksi on tärkeää tutkia, mitä vaikutuksia paremmin hallituilla verensokeriarvoilla on diabetesta sairastavilla naisilla.

Rekisteritietojen käyttö

Tässä tutkimuksessa tutkijat käyttivät ensin ruotsalaisia rekisteritietoja vahvistaakseen, että hyvin hoidetun tyypin 1 diabeteksen potilaiden osuus kasvaa Ruotsissa jatkuvasti. Seuraavaksi tutkijat käyttivät hiirimallia tyypin 1 diabeteksesta, jossa verensokeri oli hyvin hallinnassa. Tutkijat analysoivat hiirten munasoluja mahdollisten muutosten tunnistamiseksi.

Ihmisluovuttajien munasoluja kerättiin myös soluviljelyä varten eri verensokeritasoilla diabeteksen mallintamiseksi. Hiirimallissa paritteluun käytettiin terveitä uroshiiriä, minkä jälkeen analysoitiin alkion kehitystä ja istukan toimintaa.

 - Optimoimalla hiirimallin voimme nyt tutkia paremmin hallittavan diabeteksen pitkäaikaisvaikutuksia, joita ei nykyään tutkita kovin hyvin. Koska tämä diabetespotilaiden ryhmä lisääntyy jatkuvasti parempien hoitovaihtoehtojen ansiosta, nämä ovat tärkeitä lääketieteellisiä kysymyksiä, sanoo lääkäri ja tohtorikoulutettava Allan Zhao Karoliinisen Instituutin fysiologian ja farmakologian laitokselta ja tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja.

Tulokset osoittivat, että hyvin hallinnassa oleva verensokeri voi suojella munasoluja. Vaikutusta oli kuitenkin raskauden aikaisessa sikiön kehityksessä, ja siihen liittyi hypoksiaa ja istukan toimintahäiriöitä.

 - Tuloksemme korostavat hyvin hallittujen verensokeritasojen merkitystä ennen raskautta munasolujen suojaamiseksi verensokerin aiheuttamilta vaurioilta. Tämä voi olla tärkeä motivaatiotekijä nuorille tyypin 1 diabetesta sairastaville naisille, jotka pyrkivät hyvään taudinhallintaan. Korostamme kuitenkin myös tarvetta lisätoimenpiteisiin raskauden aikana, jotta voidaan ehkäistä istukan toimintahäiriöitä, joita esiintyy edelleen hyvin kontrolloidussa tyypin 1 diabeteksessa, sanoo saman laitoksen apulaisprofessori ja tutkimusryhmän johtaja Qiaolin Deng, joka on tutkimuksen viimeinen kirjoittaja.

Seuraavaksi tutkimuksen tekijät seuraavat naarashiirien seuraavaa sukupolvea, jonka verensokeriarvot ovat hyvin hallinnassa. He aikovat tutkia sekä uros- että naarashiirien aineenvaihdunnan toimintaa pitkällä aikavälillä ymmärtääkseen, onko fenotyypissä sukupuolinen epämuodostuma.

Tutkimusta rahoittivat Ruotsissa Vetenskapsrådet, Diabetesfonden, Barmdiabetesfomden ja Karolinska Institutet. Eturistiriitoja ei ole raportoitu.Julkaisu
“Appropriate glycemic management protects the germline but not the uterine environment in hyperglycemia”, Allan Zhao, Hong Jiang, Arturo Reyes Palomares, Alice Larsson, Wenteng He, Jacob Grünler, Xiaowei Zheng, Kenny A. Rodriguez Wallberg, Sergiu-Bogdan Catrina, Qiaolin Deng, EMBO Reports, online 15 mars 2024.

Lähde: Karoliininen Instituutti

Viimeisimmät uutiset