Julkaistu 19 kesäkuuta 2024

Välimeren ruokavaliota noudattavat naiset elävät huomattavasti pidempään kuin he, jotka eivät noudata Välimeren ruokavaliota, ilmenee uudesta tutkimuksesta, jossa seurattiin 25 000 naista yli 25 vuoden ajan.

Kardiologi Samia Mora - yksi tutkimuksen kirjoittajista ja Harvardin lääketieteen professori - kertoo CNN:lle uusien tutkimuksien osoittavan, että Välimeren ruokavaliolla voi olla useita terveyshyötyjä naisille:

"Pitkäikäisyydestä kiinnostuneille naisille tutkimuksemme osoittaa, että Välimeren ruokavalion noudattaminen voi vähentää kuolemanriskiä noin neljänneksellä 25 vuoden aikana niin syöpä- kuin sydän- ja verisuonikuolleisuudessa, jotka ovat yleisimpiä kuolemansyitä."

Vähentää kuolemaan johtavien sairauksien riskiä
JAMA Network Open -lehdessä viime kuussa julkaistussa tutkimuksessa tutkijat vertasivat, miten 25 315 naisen ruokavalio ja eri arvot olivat muuttuneet 1990-luvun puolivälin ja noin vuoden 2020 välisenä aikana. He havaitsivat, että Välimeren ruokavalio vähensi ennenaikaisen kuoleman riskiä 23 prosenttia, syöpään kuolemisen riskiä 17 prosenttia ja sydän- ja verisuonitauteihin kuolemisen riskiä 20 prosenttia.

Tutkimuksesta ainutlaatuisen tekee se, että siihen osallistui vain naisia, mikä on huomioitavaa, koska miesten ja naisten elimistöt eroavat toisistaan monin tavoin (esimerkiksi miesten ja naisten elimistöt saattavat reagoida eri tavoin eri lääkkeisiin, naisilla on täysin erilaiset sydänkohtausoireet kuin miehillä, hormonaalisia eroja on olemassa ja niin edelleen).

Tämä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun tutkimukset osoittavat Välimeren ruokavalion myönteisiä vaikutuksia: aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tällainen ruokavalio voi vähentää rintasyövän, dementian, masennuksen, tyypin 2 diabeteksen, korkean kolesterolin ja muistin heikkenemisen riskiä. Se voi myös johtaa vahvempiin luihin, terveempään sydämeen ja helpottaa painonpudotusta.

Lähde: Metro Mode