Julkaistu 22 joulukuuta 2017

Punajuuri voi ehkäistä kakkostyypin diabetesta ja sen komplikaatioita. Vielä parempi vaikutus saadaan käytettäessä yhdessä puolukan kanssa. Nitraatin ja antioksidanttien muodostama typpioksidi on tässä tärkeässä roolissa.

Punajuuren on osoitettu kykenevän ehkäisemään kakkostyypin diabetesta, ja tänä vuonna Prince Danielin tutkimustuki myönnettiin nuorelle lupaavalle tutkijalle dosentti Mattias Carlströmille. Kuuden miljoonan kruunun määrärahalla hän sai selvitettäväkseen punajuuren mahdolliset kyvyt pienentää diabeteksen, munuaisten vajaatoiminnan ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Korkean verenpaineen, tyypin 2 diabeteksen ja munuaisten vajaatoiminnan välillä on yhteys, ja monet uskovat, että yhteys voi johtua oksidatiivisesta stressistä eli erittäin reaktiivisista happiyhdisteistä, jotka vahingoittavat soluja ja elimiä, ja kehon pieniä verisuonia.

Mattias Carlströmin väitöskirjassa tulee esiin, että tila voidaan korjata lisäämällä nitraattia – ainetta, jota esiintyy luonnostaan esim. pinaatista, punajuurista ja rucolasta.

Kliinisessä tutkimuksessa potilaat, joilla on kardiovaskulaarinen sairaus tai diabetes, juovat punajuurimehua kahdesti päivässä. Carlströmin tutkimusryhmä muun muassa mittaa, miten ruokavalio vaikuttaa verenpaineeseen, munuaisten toimintaan ja insuliiniherkkyyteen. Tutkimuksen onnistuessa, se voi tarkoittaa, että punajuuren mehu voidaan lisätä yhdeksi hoitomuodoksi tai yksinkertaisesti korvata sillä kalliita lääkkeitä, joilla useimmiten on haittavaikutuksia. Muut nitraattipitoiset elintarvikkeet punajuuren ohella ovat; pinaatti, salaatti, fenkoli ja vihreä kaali.
 

Punajuuri ja puolukka parantavat veren sokeri- ja rasva-arvoja

Punajuuri sisältää nitraattien ja erilaisten ravintoaineiden lisäksi myös antioksidantteja. Antioksidantit estävät liiallista vapaiden radikaalien määrää, jotka muutoin aiheuttavat oksidatiivista stressiä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että niillä on positiivinen vaikutus veren rasvapitoisuuksiin ja verensokeriin. Lisäksi ne edistävät kehon prosessia muuttaa nitraatteja typpioksidiksi. Puolukka ja muut marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti antioksidantteja. Tutkimuksissa jotkut puolukan antioksidantit ovat hajottaneet insuliiniresistenssiä kakkostyypin diabeetikoilla paremmin kuin metformiini-lääke. Puolukka vaikutti myönteisesti myös verensokeriin, kolesteroliin ja painoon kokeessa, jossa hiiriä ruokittiin erittäin rasvapitoisella ruoalla.


Lähde: hjart-lungfonden.se; rödbetsjuice.se

Viimeisimmät uutiset