Julkaistu 19 helmikuuta 2019

Keinotekoinen haima, joka voi sekä lisätä että hidastaa insuliinin annostelua, näin kuvailee professori Johan Jendle diabeetikoille tarkoitettua uutta tekniikkaa. Örebron tutkija on mukana kansainvälisessä tutkimushankkeessa ja on ensimmäinen Ruotsissa, joka testaa tätä tekniikkaa.

– Nyt mennään lujaa mitä tulee diabetekseen. Suuret tutkimusresurssit ovat alkaneet tuottaa tuloksia, kuten uutta insuliinia ja lääkkeitä sekä parempia tapoja verensokerin mittaamiseen. Seuraava iso askel on tämä älykäs insuliinipumppu, sanoo Örebron yliopiston lääketieteen professori Johan Jendle. Ns. Itseohjautuva insuliinijärjestelmä koostuu sensorista, joka mittaa verensokeria ja pumpusta, joka mittausten perusteella annostelee oikean määrän insuliinia. Tutkimukseen osallistuvat Yhdysvallat, Kanada ja kuusi Euroopan maata, joista Örebro edustaa Ruotsia. Tutkimukseen osallistuu yhteensä 1 120 potilasta, joista jopa 25 on Örebrosta.

Autopilotti, johon voi luottaa
– Jos potilaat vain uskaltavat päästää irti omavalvonnastaan ja luottavat järjestelmään, heidän ei tarvitse enää keskittyä niin paljon sairauteensa. Jos sinulla on diabetes, sinun tulisi miettiä, mitä syöt ja miten liikut. Tämä koskee kaikkia ihmisiä – anturia ja pumppua voidaan pitää autopilottina, tarkoittaen ettei tarvita yhtä paljon energiaa ja ajattelua hyvän verensokerin hallinnan saavuttamiseksi, toteaa Johan Jendle.
– Ja se on autopilotti, johon he voivat luottaa. Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa olemme jo nähneet, että se johtaa verensokerin parempaan hallintaan riippumatta siitä, onko verensokeri alun perin hyvin hallinnassa vai ei.
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka tehokkaasti pumppu alentaa verensokeria ja ehkäisee verensokerin vaihtelut. Tutkijat selvittävät myös potilaiden kokemuksia pumpusta ja saako se heidät tuntemaan olonsa paremmaksi.
Tutkimus kestää vain vuoden ajan ja tämä on tutkijoille aivan liian lyhyt aika nähdä, pienentyykö riski sydän- ja verisuonitauteihin, silmävaurioihin tai vatsan ja suoliston häiriöihin. Näiden todentamiseksi tarvitaan pidempään kestäviä tutkimuksia.

– Diabetes vaikuttaa koko kehoon ja uskomme, että tämä tekniikka parantaa verensokerin hallintaa myös vähentämällä komplikaatioita, joita tulee usein vasta vuosien sairastamisen jälkeen. Mutta voidaksemme todeta tämän varmuudella, meidän on seurattava potilaita vähintään viiden vuoden ajan.

Lähde: Pressmeddelande Örebro Universitet
Kuva: Ann Fogelberg
Käännös: Diabetes Wellness Suomi säätiö