Julkaistu 15 maaliskuuta 2023

D-vitamiinilisän päivittäinen saanti voi auttaa ehkäisemään tyypin 2 diabetesta henkilöillä, joilla on kohonnut riski sairastua siihen.

Yli 374 miljoonalla aikuisella maailmassa on esidiabetes. Tulosten mukaan D-vitamiinilisä voisi viivästyttää diabeteksen kehittymistä jopa yli 10 miljoonalla ihmisellä.

Riski pieneni 15 prosenttia, kun päätelmä mukautettiin iän, sukupuolen, painoindeksin ja muiden tekijöiden perusteella. Tämä käy ilmi kolmen satunnaistetun kliinisen tutkimuksen meta-analyysistä.

3,3 prosentilla osallistujista riski pieneni täysin kolmen vuoden aikana. Suuntaus säilyi toissijaisessa analyysissä, jossa jätettiin pois potilaat, jotka lopettivat kokeellisen diabeteslääkehoidon, joille kehittyi diabetes tai jotka aloittivat laihdutuslääkityksen.

Kävi ilmi, että D-vitamiinilisää käyttävillä potilailla oli 30 prosenttia suurempi todennäköisyys palata normaaliin glukoositasoon.

Kaikissa kolmessa tutkimuksessa osallistujat ottivat 20 000 IU (500 µg) kolekalsiferolia, eli D3-vitamiinia, viikoittain tai 4 000 IU (100 µg) päivittäin. Kaikkia verrattiin vastaavaan lumelääkkeeseen.

Tohtori Malachy McKenna Dublinin yliopistosta ja tohtori Mary Flynn Irlannin elintarviketurvallisuusvirastosta muistuttavat, että kaikissa kolmessa tutkimuksessa todettiin D-vitamiinilisän myötä diabeteksen riskin pienenevän samalla tavalla, mutta alkuperäiset erilliset tutkimukset eivät yksinkertaisesti olleet riittävän tehokkaita havaitsemaan vaikutusta diabeteksen etenemiseen.

Vaikka yhdessäkään meta-analyysissä ei raportoitu lisääntynyttä munuaiskivien, hyperkalsemian tai hyperkalsiurian riskiä tai mitään muutakaan riskiä, tutkijat selittivät, että D-vitamiinin saannille on olemassa kohtuulliset ja hyväksyttävät rajat, joista olisi neuvoteltava hoitavan lääkärin kanssa.

Osallistujien kokonaismäärä kolmessa tutkimuksessa oli 4 190, 2 097 ja 2 093.

Kolmen vuoden mediaaniseurannan aikana D-vitamiinia saaneilla diagnosoitiin 475 uutta diabetestapausta, kun taas lumelääkeryhmässä niitä oli 524. Riskin väheneminen oli paljon selvempää niillä, joiden seerumin 25-hydroksidivitamiinin D-pitoisuus oli korkeampi.

Verrattuna niihin, joiden seerumin pitoisuudet pysyivät seurannan aikana alhaisempina (välillä 50-74 nmol/l (20-29 ng/ml)), niillä, joiden pitoisuudet pysyivät vähintään 125 nmol/l (≥50 ng/ml), oli 76 prosenttia pienempi riski diabeteksen etenemiselle (HR 0,24, 95 % CI 0,16-0,36).

Viittaukset:
Anastassios G. Pittas, MD, MS. Vitamin D och risk för typ 2-diabetes hos personer med prediabetes. Annals of Internal Medicine – https://www.acpjournals.org/doi/abs/10.7326/M22-3018?journalCode=aim

Materiaali on informatiivista, eikä se voi korvata lääkärin konsultaatiota. Ennen hoidon aloittamista on neuvoteltava lääkärin kanssa.

Lähde: The European Times
Kuva: Ann Fogelberg