Julkaistu 28 huhtikuuta 2023

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan insuliinia voi olla mahdollista säilyttää huoneenlämmössä paljon pidempään kuin valmistajat ovat aiemmin arvioineet. Tämä voisi parantaa huomattavasti elintärkeän lääkkeen saatavuutta maailman köyhimmille ihmisille. Göteborgin yliopiston tutkijat ovat mukana esittelemässä tuloksia.

Tyypin 1 diabetes tarkoittaa, että haiman insuliinia tuottavat beetasolut tuhoutuvat. Insuliinia on annettava pistoksena joka päivä loppuelämäsi ajan. Riittämätön insuliinihoito heikentää aineenvaihduntaa, mikä voi lopulta johtaa näön menetykseen, munuaisten vajaatoimintaan tai muihin komplikaatioihin.

Monissa kehitysmaissa insuliinista on pulaa, ja lääkkeen hinta on usein hyvin korkea. Maailmanlaajuisesti miljoonat ihmiset ovat kuolleet ennenaikaisesti diabeteksen hoidon epätasa-arvoisen saatavuuden vuoksi.

Insuliini on lämpötilaherkkä, ja se olisi säilytettävä kylmässä, 2–8 asteessa, mutta monissa kehitysmaissa perheillä ei ole mahdollisuutta käyttää jääkaappia. Huoneenlämmössä (enintään 30 celsiusastetta) insuliinin katsotaan yleensä kestävän noin neljä viikkoa, minkä jälkeen se suositellaan hävitettäväksi.

Neljä kertaa pidempi säilyvyysaika
Göteborgin yliopiston tutkijaryhmä osallistui tutkimukseen analysoimalla kuusi insuliinityyppiä. Insuliinia säilytettiin kuudessa eri perheessä Nagpurissa, Intiassa, yhdestä neljään kuukauteen kesällä. Insuliinia säilytettiin sekä laatikossa kodin viileimmässä huoneessa että saviruukuissa, jotka oli suunniteltu yksinkertaisiksi jäähdytysjärjestelmiksi, joissa veden haihtuminen pitää sisällön viileänä.

Analyysit tehtiin NMR-spektroskopialla, joka on menetelmä, jolla voidaan sekä osoittaa insuliinin pitoisuus että arvioida rakenteellinen eheys, jota insuliinin tehokkuuden säilyminen edellyttää.

Gun Forsander, Göteborgin yliopiston Sahlgrenska-akatemian lastenlääketieteen tutkija ja Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan lastenlääkäri, on yksi tutkimuksen kirjoittajista:
"Tämä tutkimus osoittaa, että insuliinin säilyvyys huoneenlämmössä on todennäköisesti paljon pidempi, jopa neljä kertaa pidempi kuin aiemmin on luultu. Tutkimus osoittaa myös, että yksinkertaisesta ratkaisusta, saviruukun jäähdyttämisestä, voi olla apua silloin, kun se on kuumimmillaan", Gun Forsander sanoo.

Lisääntynyt insuliinin saatavuus
Toinen tutkimusryhmä Floridan yliopistossa Gainesvillessä mittasi insuliinin pitoisuutta nestekromatografialla sen jälkeen, kun sitä oli säilytetty huoneenlämmössä intialaisissa kotitalouksissa. Tulokset on julkaistu The Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Tutkimusta johti tohtori Graham D. Ogle, Life for a Childin johtaja ja Sydneyn yliopiston apulaisprofessori Australiassa:

– Jos tuloksemme voidaan vahvistaa suuremmissa tutkimuksissa, se voi johtaa siihen, että vaatimusta, jonka mukaan jääkaapin ulkopuolella säilytetty insuliini on hävitettävä kuukauden kuluttua, voidaan muuttaa. Aikaa, jolloin insuliinia voidaan vielä käyttää, voitaisiin silloin mahdollisesti pidentää kolmeen kuukauteen tai jopa neljään kuukauteen. "Tällä olisi suuri vaikutus insuliinin saatavuuteen pienituloisille perheille", sanoo Graham D. Ogle.

 

Julkaisu:

 

Insuliinin termostabiilisuus todellisessa ympäristössä

Lähde: Göteborgin yliopisto