Uusi tutkimus – koronan vaikutukset diabeetikon elämään
Tutkijat selvittävät, miten koronapandemia vaikuttaa diabeetikoihin.
– Riskiryhmään kuulumisessa piilee se vaara, että ihmiset eivät uskalla hakea hoitoa, koska heitä kannustetaan eristämään itsensä. Seurauksena voi siis olla, että heillä on suurempi riski sairastua diabeteksen komplikaatioihin, kertoo tutkimusta johtava Johan Jendle, Örebron yliopistosta.
Tutkimuksen tavoitteena on luoda kuva siitä, miten käynnissä oleva pandemia vaikuttaa tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikoiden elämään. Se perustuu puhtaasti lääketieteeseen, mutta myös vaikutuksiin henkiseen hyvinvointiin.
Tutkimuksen osallistujilta, kolmelta tuhannelta tyypin 1 ja tyypin 2 diabetesta sairastavalta kysytään joulukuussa Örebron, Värmlannin ja Taalainmaan alueilla, haluavatko he osallistua tutkimukseen. Jos vastaus on kyllä, he saavat paketin postitse. Saman paketin saavat myös kolme tuhatta ei diabeetikkoa, jotka muodostavat verokkiryhmän.
Paketti sisältää näytteenottosetin, jotta osallistujat voivat ottaa verinäytteen itseltään. Näin tutkijat voivat selvittää, onko henkilö saanut SARS-CoV-2-tartunnan (viruksen tarkempi nimi).
– Riskiryhmään kuulumisessa piilee se vaara, että ihmiset eivät uskalla hakea hoitoa, kertoo tutkimusta johtava Johan Jendle.
Osallistujien on myös vastattava kysymyksiin koskien henkistä hyvinvointia mm. ahdistusta, masennusta ja elämänlaatua.
– Diabeetikot kuuluvat riskiryhmään, ja monet heistä voivat huonosti pakotettuaan itsensä eristyksiin. Haluamme selvittää, miten he toimivat ja miltä heistä tuntuu, sanoo lääketieteen professori ja diabetestutkija Johan Jendle. Örebron yliopiston psykologian professori Hugo Hesser on toinen projektin tutkijoista, joka vastaa henkisen hyvinvoinnin osa-alueesta.
Diabetes on mainittu koronavirukseen sairastumisen riskitekijänä.
– Se ei ole täysin totta, mutta ryhmä on hyvin heterogeeninen. On jopa tutkimuksia, jotka osoittavat, että tyypin 1 diabetes voi suojata koronavirustartunnalta. Mutta liikalihavuus ja korkea verenpaine, jotka liittyvät enemmän tyypin 2 diabetekseen, ovat todennäköisesti merkittäviä riskitekijöitä, sanoo Johan Jendle.
Tutkimuksen tavoitteena on siis osoittaa, missä määrin diabeetikoilla esiintyy COVID-19-tartuntaa ja miten se vaikuttaa diabetesta sairastavien ihmisten elämään, verrattuna verrokkiryhmään, jossa ei esiinny diabetesta.
– Tämä on myös ensimmäinen koronatutkimus sellaisten ihmisten keskuudessa, jotka eivät asu suurkaupungeissa, toteaa Johan Jendle.
Alustavien tuloksia odotetaan kesän jälkeen.
– Kun rokote on saatavilla, haluaisimme seurata ryhmää saadaksemme tietoa tulevista pandemioista. Koska niitä todennäköisesti on tulossa, sanoo Johan Jendle.
Lähde: Örebron yliopisto