Julkaistu 12 joulukuuta 2017

Englantilaisella 48-vuotiaalla Lee Calladinella on ollut ykköstyypin diabetes jo 16 vuotta ja hän ottaa mielellään lasillisen aina silloin tällöin. Lee ei halua olla kokonaan ilman alkoholia, mutta on oppinut suunnittelemaan ja välttämään turhia riskejä.

Ykköstyypin diabetes ja sortuminen satunnaiseen lasilliseen silloin tällöin kuuluvat molemmat Leen elämään.

Tämä ei tarkoita, ettenkö olisi täysin tietoinen siitä mitä teen, enemmänkin toimin kuin autopilotilla. Diabetes on aina ykkössijalla. Se on hengenvaarallinen krooninen sairaus ja harkitsen siksi tekemiseni tarkkaan, sillä turvallisuus on ratkaisevan tärkeää. Mietin aina tarkkaan, millaiseen sosiaaliseen tilanteeseen menen, kun meinaan nauttia alkoholia. Kenen kanssa menen? Miten menen sinne ja miten tulen takaisin kotiin? Onko ruokaa saatavilla jne. En koskaan juo sosiaalisessa tapahtumassa, ellen ole luotettavan ystäväni tai perheenjäseneni kanssa, joka tietää diabeteksesta ja miten tulee toimia mahdollisessa hätätilanteessa, Lee kertoo.

Ennen juhliin menoa tai lasillisen ottamista, hän valmistautuu tarkistamaan verensokeritasonsa sekä ennen että jälkeen alkoholin nauttimisen. Alkoholin vaikutuksia lieventääkseen, Lee syö ennen alkoholin nauttimista hitaasti vaikuttavia hiilihydraatteja. Hän kantaa aina mukanaan tunnistelevyjä, joihin on kaiverrettu hänen nimensä, vanhempien puhelinnumero ja ne kaksi insuliinimerkkiä, joita hän käyttää. Hänellä on mukanaan aina myös nopeasti vaikuttavaa sokeria.


Mitä tulee nautittaviin alkoholimääriin, se riippuu aina tilanteesta.

Yritän aina nauttia alkoholia viisaasti ja valitsen minulle sopivan juoman. En halua menettää kontrollia tai olla kykenemätön hoitamaan diabetestani. Olen hyvin varovainen sen kanssa, mitä juon ja kuinka paljon. On todella tärkeää, että pystyn toimimaan ja voin testata verensokeriarvot ja korjata ne, mikäli on tarvetta, Lee jatkaa.


Kun kysyn häneltä, mikä on hänen suosikkijuomansa, miten se vaikuttaa häneen ja jos se on merkittävää, hän vastaa:

Ehdottomasti! Kokemus on opettanut, miten eri alkoholijuomat vaikuttavat verensokeriarvoihini. Jotkut juomat kuten punaviini, väkevät alkoholijuomat ja kotimainen olut madaltavat verensokeria nopeasti ja pitkäkestoisesti, mikä tavallisesti vaatii korjauksen nopeasti vaikuttavalla insuliiniannoksella. Muiden juomien, kuten valkoviinin vaikutukset ovat lievempiä, ne vain nostavat verensokeria, eivätkä edellytä hoitotoimenpiteitä. Suosikkijuomani on gin & tonic.  Ginillä ei ole lainkaan vaikutusta verensokeriarvoihini, ja lisäbonuksena tonic peittää ginin hyvin. Gini on erittäin suosittu juoma Englannissa ja valmistajia on useita, joten makuja on mistä valita. Tuskin koskaan kyllästyn siihen.


Alkoholin vaikutukset ykköstyypin diabeetikoilla ovat yksilöllisiä. Siksi alkoholin kanssa tulee käyttää järkeä ja juoda hyvin harkitusti, ja tiedostaa myös alkoholin riskit. Koulutus ja tietoisuus, sekä terveydenhuollon suositusten noudattaminen ovat avainasemassa diabeteksen kanssa elämisessä. Jos et ole varma suosituksista tai mikä mahdollisesti sopisi sinulle, voit aina kysyä neuvoja esimerkiksi ravitsemusterapeutilta.
 

Onko ykköstyypin diabeetikolle vaarallista juoda alkoholia?

Epäilemättä on! Siksi onkin tärkeää, että tyypin 1 diabetesta sairastavat ihmiset ymmärtävät alkoholin käytön seuraukset ja ovat täysin tietoisia terveydenhuollon ammattilaisten/ ravitsemusterapeuttien ohjeistuksista. Koska minulla on ykköstyypin diabetes, ymmärrän myös hyvin, miten sairaus ja alkoholi vaikuttavat minuun. Väärinkäsityksiä on paljon ja siksi ykköstyypin diabeetikon on hyvä olla tietoinen alkoholin vaikutuksista. Monet ihmiset olettavat, että juomien sokeripitoisuus aiheuttaa ongelman kohottamalla verensokeria. Vaikka tämä pitääkin paikkansa monien alkoholijuomien osalta, tosiasia on kuitenkin, että alkoholi estää varastoidun sokerin vapautumisen maksasta, mikä puolestaan lisää vaarallisen hypoglykemian riskiä, varsinkin ​​jos verensokeri jatkaa laskuaan yöllä. Tämä tapahtuu yleensä neljä tai kuusi tuntia juomisen jälkeen, minkä vuoksi testaan aina ​​sokeritasoni ja nautin hitaita hiilihydraatteja ennen nukkumaanmenoa. Kaikkien ykköstyypin diabeetikoiden tulisi tietää nämä alkoholinkäyttöön liittyvät vaarat ja kuinka nauttia hyvin harkitusti ja diabeteksen ehdoilla, kertoo Lee.