Julkaistu 24 marraskuuta 2017

Hyvä ruoka ja juoma kuuluvat elämän huippuhetkiin. Tyypin 1 diabetes ei estä sinua nauttimasta näistä hetkistä, se vain vaatii hieman enemmän suunnittelua ja valmistelua. Illalliskutsun saapuessa, kannattaa tiedustella etukäteen minkä tyyppistä ruokaa on tarjolla, jotta voit ottaa tämän huomioon insuliinin annostelussa. Alkoholin ollessa kyseessä, on hyvä ymmärtää, mitä kehossa tapahtuu, jotta voidaan pienentää alkoholin aiheuttamaa kohonnutta riskiä liian matalaan verensokeriin – hypoglykemiaan.

Hyvän ruoan ja juoman nauttiminen on aina mukavaa, mutta alkoholin ollessa mukana yhtälössä, on erityisen tärkeää tarkkailla verensokeria. Muiden toimintojen ohella maksan tehtävä on polttaa alkoholia, jota usein myös on tarjolla juhlissa.  Normaalisti maksa tuottaa glukoosia (sokeria), kehon polttoainetta, verensokerin laskiessa. Alkoholia nautittaessa maksan normaalitoiminta kuitenkin häiriintyy. Silloin maksa käsittelee alkoholia, mikä estää sokerin vapautumisen maksasta ja voi pahimmillaan johtaa jopa hypoglykemiaan. Alkoholi siis estää maksaa tuottamasta sokeria, mutta jos sokeria on maksan glykogeenivarastossa (sokerivarasto), maksa kykenee myös vapauttamaan sitä verenkiertoon. Kun nämä varastot hupenevat, myös riski liian matalaan verensokeriin kohoaa. Tämä ilmiö jatkuu, kunnes alkoholi on poistunut kehosta. Tämä voi tarkoittaa useita tunteja, riippuen nautitusta alkoholimäärästä. Maksan sokerintuotannon estyessä, on entistä tärkeämpää syödä jotain alkoholin kanssa ja estää verensokerin lasku liian matalalle. Glukoosia kannattaa aina pitää varalla mukana. 

Riski hypoglykemiaan kasvaa, jos syöminen unohtuu. Hypoglykemia voi johtaa pitkään ja syvään tajuttomuuteen ja aiheuttaa pahimmillaan aivovaurion. Kannattaa huomioida myös, että kyky tunnistaa matalan verensokerin oireita heikentyy alkoholin vaikutuksesta.

Lisäksi alkoholi madaltaa kortisonin ja kasvuhormonien pitoisuuksia veressä.
Viini, samppanja, väkevät viinat + kevytvirvoitusjuomat eivät nosta verensokeria. Olut taas nostaa, mutta ei yhtä paljon kuin siideri tai drinkit. Ennen nukkumaanmenoa, on suositeltavaa nauttia hitaita hiilihydraatteja sisältävää ruokaa, jotta verensokeri ei jatka laskuaan nukkuessa.

”Dead in bed” -termi on syntynyt nuorten  ykköstyypin diabeetikoiden selittämättömistä vakavan hypoglykemian aiheuttamista kuolemista. Alkoholi on osasyyllinen, sillä se estää maksaa vapauttamasta sokeria verenkiertoon liian matalan verensokerin uhatessa. Nuorten keskuudessa on tavallista, että alkoholi aiheuttaa ketoasidoosin, koska he eivät tunnista pahoinvoinnin syytä, eivätkä näin ollen ota insuliinia. Alkoholi voi sekä laskea että nostaa verensokeria. Usein alkoholin nauttimisen alussa verensokeri nousee, mutta myöhemmin laskee.  Kehon sokerivarastot sijaitsevat maksassa, mutta alkoholin nauttiminen estää niiden vapautumisen verenkiertoon. Suuri määrä alkoholia vaikuttaa myös insuliiniherkkyyteen, kehon kykyyn muuntaa sokeria energiaksi, mikä osaltaan nostaa verensokeria, triglyseridipitoisuuksia sekä verenpainetta.

Vinkki. Kun lähdet juhlimaan tai suunnittelet alkoholin nauttimista, ota mukaan verensokerimittari ja tarkkaile verensokeriasi.  Ei nimittäin ole lainkaan varmaa, että huomaat, kun verensokeri lähtee laskuun.
 

Joidenkin alkoholijuomien energiamääriä:

1 lasi viiniä (15 cl) 20 g alkoholia

= 150-200 kcal (riippuen makeudesta)

1 pullo viiniä (75 cl) 100 g alkoholia

= 750-1 000 kcal (riippuen makeudesta)

1 ykkösolut (0,5 l) 10 g alkoholia + 15 g hiilihydraatteja

= 130 kcal

1 keskiolut 4,5 % (0,5 l) 22 g alkoholia + 15 g hiilihydraatteja

= 230 kcal

6 cl viskiä tai viinaa 25 g alkoholia 

= 180 kcal

45 cl viskiä tai viinaa 190 g alkoholia

= 1350 kcal

 

Lähde: Typ 1 diabetes – handbok för nybörjare; diabetes.se; diabeteshandboken.se