Tutkijat toivovat voivansa hidastaa uudella lääkkeellä tyypin 1 diabetesta lapsilla
Norjalaisten ja tanskalaisten tutkijoiden ryhmä on kehittänyt lääkkeen, joka näyttää ehkäisevän taudin kehittymistä.
Norjalaiset ja tanskalaiset tutkijat ovat saattaneet löytää yllättävän parannuskeinon tyypin 1 diabetekseen. Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että kahdenlaiset viruslääkkeet näyttävät ehkäisevän taudin kehittymistä äskettäin diagnosoiduilla lapsilla.
Tutkijat toivovat, että viruslääke ehkäisee lopulta taudin puhkeamisen niillä yli 350 000 lapsella, joilla tauti diagnosoidaan vuosittain.
Tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus, jossa immuunijärjestelmä hyökkää kehon omia soluja vastaan. Hyökkäys tuhoaa haiman beetasoluja, jolloin solut menettävät kykynsä tuottaa insuliinihormonia. Aluksi solut voivat vielä tuottaa jonkin verran insuliinia, mutta lopulta elimistö menettää kyvyn tuottaa hormonia kokonaan, ja potilaasta tulee loppuelämänsä ajan insuliinilääkityksestä riippuvainen.
Insuliini toimii eräänlaisena avaimena, joka antaa lihaksissa, rasvakudoksessa ja maksassa oleville soluille signaalin ottaa sokeria verestä. Näin tällä hormonilla on tärkeä rooli verensokerin alentamisessa ja sokerin muuntamisessa energiaksi.
Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä tarkalleen, mikä saa immuunijärjestelmän taistelemaan tyypin 1 diabetesta sairastavien potilaiden haimasoluja vastaan.
Toisin kuin tyypin 1 diabetes, joka on geneettisesti määräytyvä, tyypin 2 diabetes on elintapasairaus, jota useimmat ihmiset voivat ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla.
Virukset edistävät diabeteksen kehittymistä
Nature Medicine -lehden äskettäin julkaistussa uudessa tutkimuksessa norjalaiset tutkijat antoivat viruslääkkeitä plekonarilia ja ribaviriinia kuuden kuukauden ajan 48:lle 6-16-vuotiaalle lapselle, joilla oli juuri diagnosoitu tyypin 1 diabetes.
Tutkijat epäilivät, että virusinfektiot vaikuttavat haiman insuliinitehtaan tuhoutumiseen, sillä aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tyypin 1 diabetesta sairastavilla potilailla on krooninen virustauti haimassa.
Toinen ryhmä saman ikäisiä lapsia sai inaktiivista lumelääkettä ja toimi kontrolliryhmänä.
Vuoden kuluttua tutkijat havaitsivat, että viruslääkettä saaneiden ryhmässä oli "merkittävästi korkeampi" itse tuotetun insuliinin taso kuin kontrolliryhmässä. Tutkimuksen mukaan tämä osoittaa, että viruslääke voi mahdollisesti estää taudin etenemistä.
Nyt tutkijat toivovat voivansa kehittää lääkkeen, joka ehkäisee taudin kokonaan, yhdistämällä viruslääkkeen tulehduskipulääkkeisiin ja haimasolujen vahvistamiseen.
Mutta vielä on pitkä matka edessä. Tätä selittää yksi tutkimuksen tutkijoista, Jesper Johannesen, Kööpenhaminan Stenon diabeteskeskuksen ja Herlevin sairaalan lasten ja nuorten osaston professori ja ylilääkäri.
"Toivomme pääsevämme lähemmäksi ratkaisua parin vuoden kuluessa. Se, mitä olemme löytäneet, on tietenkin vahvistettava muilla", hän kertoi Ritzaulle.
Tutkimus tehtiin yhteistyössä Oslon yliopistollisen sairaalan lastenklinikan ja Oslon yliopiston kanssa.
Lähteet: Illustrerad vetenskap/Søren Steensig
Kuva: Pixabay