Julkaistu 23 helmikuuta 2024

Kuivuminen voisi olla selitys sille, että monet vakavat sairaudet ovat yleisempiä talvella, jolloin juomme vähemmän vettä. Tutkijat selvittävät nyt muun muassa voiko diabeteksen ja raskausmyrkytyksen riskiä pienentää juomalla tavallista vettä.

Talvi tuo yleensä mukanaan tarttuvia viruksia, kuten flunssaviruksia ja vatsatauteja, joita kuivempi ja kylmempi ilmasto suosii. Myös muissa vakavissa tartuntataudeissa on kausivaihtelua. Sydän- ja verisuonitautien ja raskausmyrkytyksen (pre-eklampsian) osalta sairastumisriski on talvella noin 20 prosenttia suurempi.

Vasopressiini liittyy sydän- ja verisuonitauteihin
Voisiko löytyä yhteys siihen, että talvella juodaan vähemmän vettä? Ehkä.
Tätä tutkijat selvittävät Lundin yliopistossa meneillään olevassa tutkimushankkeessa, jossa keskitytään vasopressiinihormoniin. Sitä vapautuu, kun elimistön on säästettävä vettä neste- ja verenhukan vuoksi tai kun veren suolapitoisuus on noussut liian korkeaksi. Korkeat hormonipitoisuudet on yhdistetty lisääntyneeseen metabolisen oireyhtymän riskiin, joka puolestaan lisää tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.
 - Vasopressiini vaikuttaa useilla eri tavoilla elimistön sokeriaineenvaihduntaan. Olemme aiemmin pystyneet osoittamaan, että heillä, joilla on väestössä korkea vasopressiinipitoisuus, on tulevaisuudessa kohonnut diabeteksen riski, sanoo erikoislääkäri ja Lundin yliopiston tutkija Sofia Enhörning.

Jopa neljäsosalla Ruotsin väestöstä on korkea vasopressiinihormonin määrä - ja heillä on kaksi tai kolme kertaa suurempi todennäköisyys sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Korkean vasopressiinipitoisuuden ja hyvin vakavan pre-eklampsian välillä on myös yhteys. Yleisin syy korkeaan vasopressiinipitoisuuteen on vähäinen nesteen saanti.

Veden juomisen lisääminen voi alentaa verensokeritasoja
- Toisen tutkimuksemme tarkoituksena on vahvistaa aiemmat havainnot siitä, että veden juominen alentaa verensokeria, Sofia Enhörning sanoo.

Koko tutkimushankkeessa selvitetään myös vasopressiinin vuodenaikavaihtelua yksilötasolla - ja sitä, juodaanko talvella todella vähemmän vettä. Tutkimusryhmä on jo todennut, että vasopressiinin esiintyvyys on suurempi talvella.

Nykyisessä tutkimuksessa tutkijat seuraavat vuoden ajan yhteensä 760 osallistujaa, jotka täyttivät kelpoisuusehdot juomalla tavallisesti liian vähän nestettä. Puolet ryhmästä on satunnaisesti määrätty juomaan 1,5 litraa vettä enemmän päivässä jakson aikana, kun taas toinen puoli on kontrolliryhmä, joka jatkaa elämäänsä tavalliseen tapaan.

- Osalle, heistä, jotka juovat liian vähän vettä, on vaikea lisätä päivään 1,5 litraa vettä. Janon säätely on hyvin monimutkaista, ja joidenkin osallistujien on vaikea yrittää juoda silloin, kun he eivät ole janoisia, Sofia Enhörning sanoo.
 Vesitutkimuksen ensimmäiset tulokset esitellään vuonna 2025.


Raskausmyrkytykset lisääntyvät talvella
Pre-eklampsia eli raskausmyrkytys, joka myös lisääntyy talvella, syyt ovat suurelta osin tuntemattomia. Koska tiedetään, että korkean vasopressiinipitoisuuden ja sairauden riskin välillä on yhteys, on mielenkiintoista tarkastella veden saantia myös tässä yhteydessä, Sofia Enhörning sanoo. Tätä hän haluaisi tutkia tulevaisuudessa.

- Pre-eklampsiaan ei ole tällä hetkellä olemassa hyvää hoitoa, ja raskaana olevilla naisilla tehtyjä tutkimuksia on hyvin vähän, koska emme halua ottaa riskiä sikiön vahingoittumisesta. Haluaisimme siksi tutkia, ovatko vähäinen vedensaanti ja korkea vasopressiinitaso osittainen selitys raskausmyrkytykselle. On mielenkiintoinen asia, jos muutamalla ylimääräisellä vesilasillisella päivässä voisi olla merkitystä, Sofia Enhörning sanoo.

Niille, jotka juovat liian vähän vettä, on täysin turvallista alkaa juoda enemmän vettä.
Hän kuitenkin korostaa, että kaikissa tapauksissa nesteen saannin lisäämisen mahdolliset terveyshyödyt ovat mahdollisia vain, jos juot liian vähän nestettä. Heillä, jotka juovat jo riittävästi, juomisen lisääminen ei todennäköisesti vaikuta vasopressiinitasoihin.

Vinkki: TedTalk siitä, mitä kehossa tapahtuu, jos emme juo vettä (4:51). Tekstitys ruotsiksi:   What would happen if you didn’t drink water? – Mia Nacamulli – YouTube


Mikä on vasopressiini?
Vasopressiini on aivoissa sijaitsevan aivolisäkkeen erittämä peptidihormoni, joka reagoi kehon nestepitoisuuden muutoksiin (tunnetaan myös nimillä argipressiini, arginiinivasopressiini ja antidiureettinen hormoni).

Korkeat vasopressiinipitoisuudet on yhdistetty kasvaneeseen metabolisen oireyhtymän riskiin, mikä puolestaan lisää tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Neljäsosa Ruotsin väestöstä, jolla on korkea vasopressiinihormonipitoisuus, sairastuu tulevaisuudessa kaksi tai kolme kertaa todennäköisemmin tyypin 2 diabetekseen.

Korkeat vasopressiinihormonipitoisuudet on yhdistetty myös vakavaan raskausmyrkytykseen.

Helpoin tapa alentaa vasopressiinitasoja on juoda enemmän vettä.

Lähde: Forskning.se, Jenny Damberg
Kuva: Pixabay