Julkaistu 3 kesäkuuta 2020

Tieteellinen perusta ruokavalioneuvonnan antamiselle tyypin 2 diabeteksessa on Ruotsin Sosiaalihallituksen mukaan hauras. Karoliinisen Instituutin tutkijat osallistuvat nyt Euroopan kaikkien aikojen suurimpaan tyypin 2 diabeteksen ruokavaliota tarkastelevaan hankkeeseen, jonka tavoitteena on löytää tehokkaita ruokavaliohoitoja, jotka voivat hidastaa tai estää tyypin 2 diabeteksen kehittymisen. Tyypin 2 diabetes lisää useiden sairauksien riskiä, mukaan lukien sydän- ja verisuonitaudit sekä aivohalvaus.

Skandia on päättänyt tukea ruotsalaisia tutkijoita yhteensä 4,5 miljoonalla kruunulla ja Kostfondenin tiedeneuvosto on päättänyt investoida hankkeeseen 4 miljoonaa kruunua. ”Olemme erittäin tyytyväisiä ja kiitollisia siitä, että saamme nämä rahoitukset”, sanoo Neda Rajamand Ekberg, tutkija tutkimusryhmästä ”Tillväxt och metabolism, Institutionen för molekylär medicin”, ja kirurgi ja ylilääkäri Tukholman alueen diabeteskeskuksesta, joka tulee johtamaan eurooppalaista monikeskustutkimusta Ruotsin osalta.

Jyrkkä kalorirajoitus vs. tiukka vähähiilihydraattinen ruokavalio
– Tässä tutkimuksessa haluamme vertailla kahta eri ruokavaliohoitoa tyypin 2 diabetekseen. Toinen on jyrkkä kalorirajoitus, joka toteutetaan kolme kuukautta kestävällä jauheruokavaliolla, jota seuraa joko vähärasvainen tai vähähiilihydraattinen ruokavalio 12 kuukauden ajan. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kun jauheruokavalio johtaa yli 15 kilon painonpudotukseen, voi 2 tyypin diabeteksen eteneminen hidastua jopa puolella heistä, jotka ovat hiljattain saaneet diagnoosin. Vähintään 15 kilon painonpudotus on kuitenkin haastavaa, ja siksi on tarpeen löytää useampia hoitomuotoja, joilla voi saavuttaa normaalin verensokeritason, kertoo Neda Rajamand Ekberg.

Toinen tutkittava ruokavalio on tiukka vähähiilihydraattinen ruokavalio. Osallistujat saavat syödä niin paljon kuin haluavat, mutta kolmen ensimmäisen kuukauden aikana päivittäinen hiilihydraattien määrä on rajoitettu 30 grammaan. Tämän jälkeen hiilihydraattien määrää ruokavaliossa lisätään hieman, enintään 30–80 grammaan päivässä. Useat tutkimukset osoittavat, että vähähiilihydraattinen ruokavalio voi alentaa verensokeria ja vähentää lääkityksen tarvetta tyypin 2 diabeteksessa, mutta aiemmin ei ole tutkittu, onko se yhtä hyvä tai jopa parempi keino kuin merkittävä painonpudotus.

– Nyt haluamme tutkia, voiko tiukka vähähiilihydraattinen ruokavalio tuottaa saman hyvän tai jopa paremman vaikutuksen kuin kalorirajoitus, joka johtaa painon putoamiseen. Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi myös alentaa verensokeria osallistujilla, joilla on vaikeuksia pudottaa painoa. Tutkimme myös, miten erilaiset ruokavaliohoidot vaikuttavat kehon mekanismeihin, jotka aiheuttavat tyypin 2 diabetesta. 

Lähde: Karoliininen instituutti

Viimeisimmät uutiset