Julkaistu 14 marraskuuta 2017

Tiesitkö, että marraskuun 14. päivä on toisen insuliinin keksijän, tutkija Frederick Bantingin syntymäpäivä? Banting keksi insuliinin kollegansa Charles Bestin kanssa vuonna 1921. Suomessa Maailman diabetespäivää on vietetty jo vuodesta 1991 lähtien. Tänä vuonna kansainvälinen teema on Diabetes ja naiset.

Diabetes on maailmanlaajuisesti yhdeksänneksi yleisin kuolinsyy. Maailmassa on jo yli 199 miljoonaa naista, joilla on diabetes. Määrän odotetaan kasvavan 313 miljoonaan vuoteen 2040 mennessä. Diabetesta sairastavista naisista 60 miljoonaa on hedelmällisessä iässä ja raskausdiabetes on vaivana joka seitsemännessä raskaudessa. Tyypin 2 diabetesta sairastavilla naisilla riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on kymmenkertainen. Tyypin 1 diabetes taas lisää riskiä keskenmenoihin ja vauvan epämuodostumiin. 

Maailman diabetespäivää vietetään ympäri Suomea. Monien diabetesyhdistysten ja diabeteksen hoitopaikkojen lisäksi muun muassa apteekit osallistuvat Maailman diabetespäivän viettoon. Me Diabetes Wellnessillä vietimme päivää jakamalla Diabetes-rannekkeita ja -riipuksia kaupan edustoilla Tuusulassa. Diabetestunnus voi auttaa ensiaputilanteissa diabeetikkoa saamaan oikeanlaista hoitoa.

Teemapäivän taustalla ovat Kansainvälinen diabetesliitto IDF ja Maailman terveysjärjestö WHO. Kansainvälinen teema tänä vuonna on Naiset ja diabetes: https://www.idf.org/news/2:world-diabetes-day-2017-to-focus-on-women-and-diabetes.html