Julkaistu 30 marraskuuta 2023

Lääkäri ei ehkä määrää tätä, mutta yksi käynti elokuvissa kuukaudessa voi vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä yli kolmanneksella. Tutkimus osoittaa myös, että museoissa, teatterissa ja taidegallerioissa käyminen voi ehkäistä siihen sairastumiselta.

Tutkijat ovat jo selvittäneet aiemmin, että taiteen tekeminen voi pitää sydämen terveenä, ehkäistä muistin heikkenemistä ikääntyessämme ja torjua ahdistusta ja masennusta. Uusimman tutkimuksen uskotaan kuitenkin olevan ensimmäinen, joka osoittaa, että se voisi myös torjua nykyaikaista diabetesepidemiaa, josta kärsii yli neljä miljoonaa brittiä.
Sairaus kehittyy, kun elimistö ei enää tuota riittävästi insuliinia ylimääräisen verensokerin polttamiseksi, ja se liittyy useimmiten istumatyöhön ja ylipainoon.

Tyypin 2 diabetes on merkittävä sydänkohtausten ja aivohalvausten riskitekijä, ja NHS ( National Health Service) käyttää sen hoitoon noin 10 prosenttia koko 180 miljardin punnan vuosibudjetistaan.

Viimeisimmässä tutkimuksessa, jonka toteutti ryhmä Pekingin yliopistosta Kiinassa ja Osakan yliopistosta Japanissa, analysoitiin yli 4 000 englantilaisen tietoja 12 vuoden ajalta.

Vapaaehtoisilta kysyttiin, kuinka usein he kävivät elokuvissa, teatterissa, taidegallerioissa tai museoissa.

Kun tutkijat vertasivat näitä tietoja siihen, kuinka moni tutkimukseen osallistuneista sairastui tyypin 2 diabetekseen, he havaitsivat, että säännölliset elokuvateatterikäynnit - noin kerran kuukaudessa - näyttivät vähentävän sairauden riskiä 35 prosenttia verrattuna niihin, jotka kävivät harvoin tai eivät koskaan.

Näin oli myös silloin, kun tutkijat ottivat huomioon muut sairauteen liittyvät tekijät, kuten alhaiset tulot ja huono koulutus, International Journal of Public Health -lehdessä julkaistun raportin mukaan.

Samanlaisia tuloksia saatiin myös teatterissa, konserteissa, oopperassa tai gallerioissa usein käyvillä.

Ei ole selvää, miten säännöllinen kulttuurin nauttiminen ehkäisee diabetesta, mutta tutkijoiden mukaan se voi tasoittaa joitakin stressin keholle aiheuttamia haittoja.

Diabetes UK -järjestön mukaan krooninen stressi voi johtaa haitallisten hormonien - kuten kortisolin - kertymiseen, mikä voi estää haiman insuliinia tuottavia soluja toimimasta kunnolla.

Tämän seurauksena insuliinin tuotannon väheneminen voi johtaa tyypin 2 diabetekseen. Tuloksiaan koskevassa raportissa tutkimusryhmä totesi: "Taidetoimintaan osallistuminen on hauskaa, rentouttavaa, aktiivista, stressiä vähentävää ja sosiaalisesti vuorovaikutteista."

Tutkimuksessa ei kuitenkaan tarkasteltu elokuvien aikana tapahtuvan napostelun vaikutusta diabetesriskiin.

Aiemmat tutkimukset varoittivat, että 225 grammaa makeaa popcornia voi sisältää 1 200 kaloria, mikä on lähes puolet miehen päivittäisestä 2 500 kalorin saantisuosituksesta ja yli puolet naisille suositellusta 2 000 kalorin saannista.

Lähde: dailymail.co.uk