Julkaistu 6 maaliskuuta 2020

Voiko 2 tyypin diabeetikko jarruttaa dementiaan sairastumista Välimeren ruokavaliolla ja liikunnalla? Tähän on tarkoitus saada vastaus maailmanlaajuisesti ainutlaatuisella tutkimuksella, joka on nyt aloitettu Uumajan ja Uppsalan Yliopistoissa.

- Puhutaan paljon siitä, että ravinto, liikunta ja nykyaikainen diabeteksen hoito voivat vaikuttaa hidastavasti dementian kehittymiseen, mutta tieteelliset tutkimustulokset puuttuvat, sanoo tutkimuksesta päävastuussa oleva yleislääketieteen professori Olav Rolandsson Uumajan yliopistosta.  

Kohonnut dementiariski
Henkilöillä, jotka sairastavat tyypin 2 diabetesta, on lähes kaksinkertainen riski saada muistisairaus verrattuna henkilöihin, joilla ei ole diabetesta. Jos henkilöllä on jo lieviä muistihäiriöitä, riski vielä lisääntyy.  Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että kohonnut riski on yhteydessä korkean verensokerin, veren rasva-aineiden, verenpaineen sekä vähäisen fyysisen aktiivisuuden ja ylipainon yhdistelmään. Puuttumalla näihin tekijöihin voi olla mahdollista vaikuttaa dementian riskiin muuttamalla mm. elämäntapoja, ruokailutottumuksia, lisäämällä liikuntaa ja optimoimalla diabeteksen hoitotasapainoa. Vielä ei ole olemassa tutkimuksia ryhmistä, jotka olisivat tehneet näitä elintavan muutoksia ja heitä olisi verrattu kontrolliryhmiin. Tämän puutteen alkavat tutkimukset Uppsalassa ja Uumajassa tulevat poistamaan.

Tutkimuksessa yli 65-vuotiaat 2 tyypin diabetesta ja lievää muistisairautta potevat syövät vuoden ajan Välimeren dieetin mukaista ravintoa, saavat yksilöllistä ohjausta fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen sekä optimoidun verensokerin, veren rasva-arvojen sekä korkean verenpaineen lääkehoidon. Välimeren ravintoon erikoistunut ravintoterapeutti ohjaa ryhmää. Dieetti sisältää paljon vihanneksia, pähkinöitä, oliiviöljyä, juureksia, paljon kalaa ja täysjyvävalmisteita, mutta vain niukasti lihaa ja maitotuotteita eikä periaatteessa ollenkaan sokeria. Osallistujat saavat säännöllisesti pähkinöitä ja oliiviöljyä ilmaiseksi kotiin toimitettuna. Tätä ryhmää verrataan kontrolliryhmään, jonka 2 tyypin diabetesta hoidetaan tavanomaisella tiedolla ja hoidolla. Henkilöt ilmoittautuvat tutkimukseen vapaaehtoisesti ja heidät arvotaan sen jälkeen joko tutkimus- tai kontrolliryhmään.

Pilottitutkimuksessa 80 osallistujaa
Aluksi tehdään pilottitutkimus Uumajassa ja Uppsalassa, jossa on 80 osallistujaa, jotta voidaan todeta, että osallistujat pystyvät käymään ohjelman läpi ja tapahtuuko metabolisissa arvoissa tai muistin toiminnassa mitään muutoksia. Jos pilottitutkimus toimii, siitä tehdään sen jälkeen täyden laajuuden tutkimus, johon haetaan 1 700 osallistujaa koko maasta.  
- Jos tutkimus osoittaa, että dementian kehitys on erilainen ryhmien välillä, se voi jatkossa tarkoittaa muutoksia 2 tyypin diabeteksen ja muistisairauksien hoitoon liittyvissä suosituksissa. Mutta vielä emme ole siinä tilanteessa, sanoo Mats Martinell, Uppsalan Yliopiston tutkija.

Lähde: Uumajan yliopisto