Julkaistu 20 lokakuuta 2023

Joillakin ihmisillä vyötärön ympärille kertynyt rasva voi myös suojata sairauksilta, vaikka vyötärörasva on todettu yhdeksi suurimmista terveysuhkista.
Vatsarasva ja sen suuri määrä voivat lisätä useiden elintapasairauksien - kuten tyypin 2 diabeteksen - riskiä.

Virginian yliopiston tutkimus osoittaa nyt, että jotkut vatsarasvan kertymistä lisäävät seikat voivat harvinaisissa tapauksissa myös vaikuttaa tyypin 2 diabetesta ehkäisevästi.
Tieteellisessä e-Life julkaisussa esitetyn tutkimuksen johtopäätös on, että osa ylipainoisista ihmisistä kuuluu ryhmään, joiden ylipainoa tutkijat ovat kutsuneet metabolisesti terveeksi lihavuudeksi.

– Kyseessä on tila, jossa ihmisillä olisi normaalisti ylipainon vuoksi sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riski, mutta he ovat itse asiassa suojassa lihavuuden kielteisiltä seurauksilta, selittää Mete Civelek, yksi tutkimuksen tutkijoista lehdistötiedotteessa.

Odottamaton rooli
Mete Civelek ja muu tutkimusryhmä tarkastelivat lähemmin joitakin geneettisiä ominaisuuksia, jotka saattavat lisätä riskiä rasvan kertymiselle vatsan seudulle.

Sen lisäksi, että perimässämme on satoja alueita, jotka näyttävät lisäävän taipumusta muodostaa ylimääräistä vatsarasvaa, tutkijat havaitsivat, että viidellä geneettisellä variaatiolla oli odottamaton rooli kehossa.
 – Yllätykseksemme nämä viisi seikkaa vähentävät henkilön riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, kertoo tutkimusta johtanut Yonathan Aberra lehdistötiedotteessa.

Tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä
Tyypin 2 diabetekselle on ominaista, että elimistön solut eivät reagoi riittävästi insuliinihormoniin.
Insuliinin tehtävänä on poistaa sokeria verestä – ja jos solut eivät sitä tee, sokeri kertyy vereen ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vakavia verisuonivaurioita.

Useilla geneettisillä tekijöillä on merkitystä tyypin 2 diabeteksen kehittymisessä, mutta myös liikalihavuus ja vähäinen fyysinen aktiivisuus vaikuttavat merkittävästi taudin syntyyn.
Siksi monissa tapauksissa terveellinen ruokavalio ja liikunta voivat auttaa ehkäisemään tautia.

Insuliinin tehtävänä on saada solut poistamaan sokeria verestä, ettei sokeria kerry vereen ja aiheuta vakavia vaurioita verisuonille.
Useilla geneettisillä tekijöillä on merkitystä tyypin 2 diabeteksen kehittymisessä, mutta myös liikalihavuus ja vähäinen fyysinen aktiivisuus edistävät merkittävästi sairauden syntyä.
Siksi monissa tapauksissa terveellinen ruokavalio ja liikunta voivat auttaa ehkäisemään tautia.

Ylimääräinen vatsanseudun rasva on kuitenkin edelleen valtava riskitekijä monille erilaisille sairauksille suuressa osassa väestöä, ja vain hyvin pienellä osalla ylipainoisista ihmisistä odotetaan olevan geneettinen perimä, joka suojaa heitä tyypin 2 diabetekselta.

Tutkimuksen takana olevat tutkijat uskovat kuitenkin, että lääkäreiden olisi tarkasteltava muitakin tekijöitä kuin vain potilaiden lantion ja vyötärön mittoja arvioidessaan potilaiden riskiä sairastua tiettyyn tilaan, joka voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä ja jota kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi.
Tämä saattaa olla yksinkertaistettu lähestymistapa - ainakin yhden potilasryhmän kohdalla - joten tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa lääkäreiden pitäisi tarkastella myös geenejä neuvoessaan potilaita.

Lähde: Illustrated Science/Nanna Vium