Julkaistu 29 maaliskuuta 2023

Neljävuotiaiden lasten ylipaino ja lihavuus – obesitas – lisääntyivät COVID-19-pandemian aikana. Tämä käy ilmi Uppsalan yliopiston uudesta tutkimuksesta, joka kattaa yli 200 000 lasta Ruotsissa. Lihavien lasten määrä kasvoi yli 30 prosenttia, ja alueelliset erot olivat suuria. Tutkimus on julkaistu Acta Paediatrica -lehdessä.

– Vaikka Ruotsi oli yksi niistä maista, joissa ei ollut rajoituksia pandemian aikana, kasvu on huomattava, sanoo Paulina Nowicka, Uppsalan yliopiston ravitsemustieteiden laitoksen professori ja yksi tutkimuksen tutkijoista.

Uudessa kattavassa tutkimuksessa on mukana yli 200 000 ruotsalaisen lapsen terveystietoja. Tiedot ovat peräisin rutiininomaisesta neljän vuoden tarkastuskäynnistä terveyskeskuksissa, jota tarjotaan kaikille perheille. Tutkimuksen luvut ovat vuosilta 2018 ja 2020. Aiemmissa kansainvälisissä tutkimuksissa on saatu vastaavia tuloksia, mutta tämä on myös kansainvälisesti laajin kooste.

Tutkimuksen lähtötilanne on vuosi 2018. Tuolloin 11,4 prosenttia lapsista oli ylipainoisia tai lihavia. Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2020, koronaviruspandemian ensimmäisenä vuonna, luku oli 13,3 prosenttia. Tämä merkitsee lähes 17 prosentin kasvua. Eniten on lisääntynyt sairaalloinen lihavuus. Vuonna 2020 lihavia lapsia oli 30 prosenttia enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin
– Meille oli yllättävää, että suurin kasvu oli lihavuudessa. Se viittaa siihen, että niillä, joilla oli vaikeaa ennen pandemiaa, oli vieläkin vaikeampaa vuonna 2020, sanoo Charlotte Nylander, lasten terveydenhuollon konsultti Region Sörmlandissa ja yksi tutkimuksen tekijöistä.

Aiheuttaa monia terveysongelmia
On hyvin tiedossa, että ylipaino ja erityisesti lihavuus aiheuttavat lapsille ja nuorille monia terveysongelmia. Tiedetään myös, että nämä ongelmat jatkuvat aikuisuuteen asti ja että niillä on huomattavia kielteisiä terveysvaikutuksia vielä silloinkin.

– Siksi on tärkeää luoda hyvät tavat jo varhain elämässä ja seurata terveystottumuksia ja kasvua ajan mittaan. Terveyden edistämistä ja ennaltaehkäisyä tarvitaan monilla yhteiskunnan tasoilla, jotta voidaan välttää lasten liikalihavuuden kehittyminen, Charlotte Nylander sanoo.

Tutkimus osoitti myös selviä alueellisia eroja ylipainon ja lihavuuden esiintyvyydessä. Useimmilla alueilla havaittiin merkittävää kasvua, mutta esiintyvyys vaihtelee suuresti eri puolilla maata. Tarvitaan lisätutkimuksia, jotta suuntausta voidaan seurata pidemmällä aikavälillä.

Julkaisu:
Miregård J, Nowicka P, Nylander C. National data showed an increased prevalence of overweight and obesity among four-year-old Swedish children during the first year of COVID-19. Acta Paediatr. 2023;00:1–6. https://doi.org/10.1111/apa.16707

Lähde: Uppsalan yliopisto/Elin Bäckström