Julkaistu 31 maaliskuuta 2022

Hälyttävät luvut osoittavat, että Englannissa 1 600 lapsella ja nuorella on diagnosoitu tyypin 2 diabetes.

NHS:n Digital Young people with type 2 diabetes -raportissa todettiin, että vain 30 prosenttia näistä tyypin 2 diabetesta sairastavista nuorista sai tarvitsemaansa hoitoa elääkseen hyvin diagnoosinsa kanssa.

Liikalihavuuden ja ylipainon ilmoitettiin olevan päätekijöitä tyypin 2 diabeteksen diagnoosin saaneiden nuorten määrän lisääntymiselle. Tyypin 2 diabetesta sairastavat yleensä yli 40-vuotiaat, ja se liittyy ruokavalioon ja elintapoihin. Lisäksi etnisyys oli yksi tekijöistä.
Tyypin 2 diabetesta sairastavilla nuorilla, jotka eivät saa tarvitsemaansa hoitoa sairautensa hallitsemiseksi, voi olla riski sairastua uusiin komplikaatioihin. Ne voivat olla pidemmällä aikavälillä haitallisempia alle 18-vuotiaille.
Tyypin 2 diabetes voi olla vakavampi, kun se diagnosoidaan nuorilla - ja vakavia komplikaatioita voivat olla munuaisten vajaatoiminta ja sydänsairaudet myöhemmin elämässä.

Hoitamattomana sairaus voi olla vakava, mutta jos diagnoosin saaneet saavat tarvitsemaansa erikoishoitoa ja tukea, he voivat elää hyvin ja välttää komplikaatiot.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että noin kolmannes (30 %) 2-15-vuotiaista lapsista on tällä hetkellä lihavia tai ylipainoisia. Tutkimusten mukaan tämä on merkittävä riskitekijä tyypin 2 diabetekselle, ja se saattaa olla syynä tapausten lisääntymiseen koko maassa.
Vastauksena Diabetes UK antoi raporttiin: "Uskomme, että NHS:llä, NICE:llä (National Institute for Health and Care Excellence) ja hallituksella on kaikilla oma roolinsa kriisin ratkaisemisessa. On tärkeää, että ne tarjoavat parempaa hoitoa ja löytävät innovatiivisia tapoja vähentää alle 18-vuotiaiden ylipainoa ja lihavuutta.

"Kehotamme NHS:ää asettamaan etusijalle tyypin 2 diabetesta sairastavien lasten ja nuorten tukemiseen suunniteltujen erityispalvelujen kehittämisen; NICE:tä (National Institute for Health and Clinical Excellence) tarkistamaan ja vahvistamaan ohjeistustaan ja varmistamaan, että siinä selitetään selkeästi, että tyypin 2 diabetesta sairastavien lasten on saatava samantasoista erityishoitoa kuin tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten.”

He myös kehottivat hallitusta tekemään enemmän töitä lasten lihavuuden torjumiseksi: "Ehdotetut rajoitukset roskaruoan markkinoinnille lapsille ovat hyvä alku, mutta enemmän on tehtävä". Elintarvikkeiden rasva- ja sokeripitoisuuksia on vähennettävä ja terveellisempien elintarvikkeiden on oltava paremmin kaikkien saatavilla.”

Lähde: drwf.org.uk