Diabetes lisääntyy - määrä todennäköisesti kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä.
Yli 529 miljoonaa ihmistä maailmassa sairastaa diabetesta, joka kuuluu kymmenen tappavimman sairauden joukkoon. Vuoteen 2050 mennessä noin 1,3 miljardia ihmistä sairastaa diabetesta, joista suurin osa on tyypin 2 diabeetikkoja.
Tyypin 2 diabeteksen, joka on ehkäistävissä oleva diabetestyyppi, osuus kaikista diabetestapauksista on tällä hetkellä 95 prosenttia. The Lancet -lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan diabetestapaukset kaksinkertaistuvat alle 30 vuodessa nykyisestä 529 miljoonasta tapauksesta 1,3 miljardiin tapaukseen vuoteen 2050 mennessä. Kaikissa maissa jonkinlaista kroonista sairautta sairastavien määrä kasvaa, todetaan maailmanlaajuisessa tutkimuksessa, joka on kattavin vuotta 2050 koskeva sairausanalyysi.
Tutkijoiden mukaan diabetestapausten lisääntyminen johtuu maiden välisestä eriarvoisuudesta, mutta myös rakenteellisesta rasismista.
Mutta lisääntyminen johtuu myös ruokavaliosta, liikunnasta, tupakoinnista ja alkoholista. – Ihmiset elävät yhä epäterveellisemin ja erityisesti ruokailutottumuksemme ovat muuttuneet, sanoo tutkija Liane Ong, yksi tutkimuksen tekijöistä.
Tyypin 2 diabetes lisääntyy erityisesti iäkkäiden aikuisten keskuudessa.
– Viimeisten 30 vuoden aikana eri maissa on siirrytty perinteisemmistä ruokailutottumuksista, kuten siitä, että syödään enemmän hedelmiä ja vihanneksia ja muita terveellisiä elintarvikkeita, siihen, että syödään enemmän prosessoituja elintarvikkeita, hän kertoo.
Diabetes - tyypit, syyt, oireet ja hoito
- Maailman terveysjärjestö jakaa diabetestyypit seuraavasti: Tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes, raskausdiabetes ja muista syistä, kuten hormonaalisesta epätasapainosta ja haimatulehduksesta, johtuva diabetes.
- Tyypin 1 diabetes johtuu insuliinia tuottavien beetasolujen tuhoutumisesta autoimmuunitulehduksen seurauksena. Sitä ei voida ehkäistä.
- Tyypin 2 diabetes johtuu insuliinin heikentyneestä vaikutuksesta ja/tai heikentyneestä insuliinin erityksestä. Se on ehkäistävissä.
- Raskausdiabetes johtuu elimistön hormonaalisten muutosten aiheuttamasta insuliinitarpeen lisääntymisestä.
Oireet ja hoito
- Diabeteksen oireita ovat jano, väsymys, tihentynyt virtsaaminen ja laihtuminen. Tyypin 2 diabeteksessa myös masennusta ja ärtyneisyyttä, jalkakipuja, huonoa näköä ja alttiutta infektioille.
- Diabetes on todellinen, kun paastoverensokeri on vähintään 7 millimoolia litrassa plasmaa ja vähintään 6,1 millimoolia litrassa kokoveressä.
- Diabetesta hoidetaan ruokavalion muutoksilla ja insuliinilla. Lievemmissä muodoissa verensokeri voidaan normalisoida lisäämällä liikuntaa ja laihduttamalla.
- Suomessa noin 50 000 ihmistä sairastaa tyypin 1 diabetesta ja 400 000 ihmistä tyypin 2 diabetesta.
Lähteet: Diabetesförbundet, Maailman terveysjärjestö
Tutkija Liane Ongin mukaan vuoteen 2045 mennessä kaksi kolmasosaa diabetesta sairastavista aikuisista asuu matalan ja keskitulotason maissa. Mutta myös rikkaissa maissa diabetes on yleistymässä, erityisesti vähemmistöjen keskuudessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa
diabetes on yleisempää mustien, latinalaisamerikkalaisten, aasialaisten ja amerikan alkuperäiskansojen keskuudessa.
– Rasistinen politiikka, kuten asuinalueiden erottelu, vaikuttaa ihmisten asuinpaikkoihin, terveellisen ja riittävän ruoan saantiin ja terveyspalveluihin. Haasteena on, ettei ole yhdenlaista toimenpidettä, joka korjaisi kaiken, sanoo tutkija Leonard Egede.
"Haasteellista kaikille terveydenhuoltojärjestelmille"
Diabetestapausten odotetaan lisääntyvän erityisesti Pohjois-Amerikassa, Lähi-idässä, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla.
Diabetestapausten lisääntyminen tulee kalliiksi maailman yhteiskunnille, ja lisäksi tautiin sairastuneille aiheutuu haittaa ja kuluja
– Diabetes lisääntyy nopeasti, ja tämä on paitsi hälyttävää myös haastavaa jokaiselle terveydenhuoltojärjestelmälle maailmassa, sanoo Liane Ong ja lisää, että monet diabeetikot voivat myös kärsiä sydänongelmista tai aivohalvauksista.
Tutkijat toteavat, että maailma on aliarvioinut taudin valtavaa laajuutta ja sen aiheuttamia uhkia.
"Diabeteksesta tulee tämän vuosisadan määrittelevä sairaus", tutkijat kirjoittavat.
Lähteet: Yle (Märta Nummenmaa), AFP, Reuters, The Lancet.