Julkaistu 14 joulukuuta 2022

Lapsilla ja nuorilla, jotka ovat sairastaneet Covid-19-infektion näyttää olevan suurempi riski sairastua vuoden sisällä tartunnasta sydänlihastulehdukseen, veritulppiin ja tyypin 2 diabetekseen, ilmenee Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) raportista.

Covid-19-infektion sairastaneet saivat raportin mukaan yli kaksi kertaa muita todennäköisemmin sydänlihastulehduksen ja muita sydänlihassairauksia.

Keuhkoihin kehittyvien verihyytymien riski kasvoi arvion mukaan 74 prosenttia, mutta koska tämä on harvinainen diagnoosi lapsilla, tapausten määrä on pieni – siksi mittaamiseen liittyvä epävarmuus on suuri. Kun otetaan huomioon tilastollinen virhemarginaali, tämä on vähintään 12 prosenttia ja enintään 172 prosenttia.

Munuaisten vajaatoiminnan, tyypin 2 diabeteksen ja sydämen rytmihäiriöiden riskin arvioidaan kasvavan 19–30 prosenttia – tai 9–54 prosenttia, kun virhemarginaali otetaan huomioon.

Epätavalliset diagnoosit
Diagnoosit ovat harvinaisia, ja ne koskevat vain muutamia lapsia ja nuoria vuosittain.

Yleisin näistä diagnooseista oli sydämen rytmihäiriö, jota sairasti 0,5 prosenttia tartunnan saaneista lapsista ja 0,4 prosenttia lapsista, joilla ei ollut tartuntaa. Keuhkoissa esiintyviä verihyytymiä oli vähiten, ja niitä esiintyi 13 lapsella 100 000 tartunnan saanutta lasta kohden ja 8 lapsella 100 000 muuta lasta kohti.

Luvut viittaavat 0–17-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin, joilla ei ollut mitään 24:stä tutkitusta oireesta ennen tutkimusta.

Lastenlääkäri: Pitkäaikaisvaikutukset huolestuttavia
Yhdysvaltain lastenlääkäriyhdistyksen kardiologien ja sydänkirurgien jaoston puheenjohtaja Stuart Berger sanoo, että raportti osoittaa, että Covid-19-infektion pitkäaikaisvaikutukset ovat todellisia, huolestuttavia ja mahdollisesti hyvin vakavia.
– Sanoma, joka tässä tulee esiin on se, että meidän pitäisi olla hyvin innokkaita käyttämään kaikkia menetelmiä covidin ehkäisemiseksi, erityisesti rokotteita, Berger kertoo yhdysvaltalaiselle terveysuutissivustolle. WebMD.

Raportti perustuu yli 781 000 lapsen ja nuoren tietoihin, joilla on ollut laboratoriossa vahvistettu Covid-19-infektio ja vertailuun yli 2,3 miljoonan lapsen ja nuoren tietoihin, joilla ei ole ollut Covid-19-infektiota.

Tiedot on otettu HealthVerity-yrityksen ylläpitämästä sairausvakuutustietokannasta, eivätkä ne kata kaikkia kyseisen ikäryhmän lapsia ja nuoria. Siksi ei ole varmaa, että osallistujat edustavat koko ikäryhmää, kirjoittavat raportin laatijat.

Lähde: SVT News

Viimeisimmät uutiset