Julkaistu 20 maaliskuuta 2024

Aikuisilla, jotka nukkuvat vain kolmesta viiteen tuntia vuorokaudessa, on suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tämä käy ilmi Uppsalan yliopiston uudesta tutkimuksesta, joka julkaistiin Jama Open Network -lehdessä. Se osoittaa myös, että kroonista univajetta ei voi kompensoida pelkästään terveellisellä ruokavaliolla.

- Suosittelen yleisesti ottaen unen priorisoimista, vaikka ymmärränkin, ettei se aina ole mahdollista, varsinkin neljän teini-ikäisen lapsen vanhempana, sanoo Christian Benedict, Uppsalan yliopiston farmaseuttisten biotieteiden laitoksen vanhempi lehtori ja unitutkija, joka on vastuussa tutkimuksesta.

Yhdessä tutkijaryhmänsä kanssa he ovat tutkineet tyypin 2 diabeteksen ja univajeen välistä yhteyttä. Tyypin 2 diabetes vaikuttaa elimistön kykyyn käyttää sokeria (glukoosia), mikä estää insuliinin imeytymisen ja johtaa korkeisiin verensokeriarvoihin. Vuonna 2020 julkaistun raportin mukaan yli 462 miljoonaa ihmistä kärsii tästä sairaudesta. Ajan mittaan se voi aiheuttaa vakavia vaurioita erityisesti hermoille ja verisuonille, joten se on maailmanlaajuisesti kasvava kansanterveysongelma.

- Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että toistuvat lyhyet unet lisäävät tyypin 2 diabeteksen riskiä, kun taas terveelliset ruokailutottumukset, kuten hedelmien ja vihannesten säännöllinen syöminen pienentää riskiä. Mutta on ollut epäselvää, voivatko liian vähän nukkuvat ihmiset vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen syömällä terveellisesti, sanoo Diana Noga, unitutkija Uppsalan yliopiston farmaseuttisten biotieteiden laitokselta.

Siksi tutkijat käyttivät tietoja yhdestä maailman suurimmista väestötietokannoista, UK Biobankista, jossa lähes puoli miljoonaa brittiläistä osallistujaa on kartoitettu geneettisesti ja vastattu terveyteen ja elintapoihin liittyviin kysymyksiin. He seurasivat osallistujia yli kymmenen vuoden ajan ja havaitsivat, että kolmen ja viiden tunnin välinen unen kesto oli yhteydessä suurempaan riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Lähde: Lehdistötiedote Uppsalan yliopisto

Kuva: Pixabay