Julkaistu 23 huhtikuuta 2018

Liikunnalla voi pienentää riskiä sairastua diabetekseen ja uudet tutkimukset osoittavat, että näin voisimme vähentää diabetestapauksia jopa 7 miljoonalla Kiinassa, Hongkongissa ja Taiwanissa.

Tutkijat ovat havainneet, että vapaa-ajan aktiviteetit (LTPA, Leisure-time Physical Activity), kuten kävely, lenkkeily tai juoksu pienentävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, erityisesti niillä henkilöillä, joilla on suurempi riski diabeteksen kehittymiselle.
He havaitsivat myös vähemmän intensiivisen liikunnan terveydelliset edut – tarjoten myös ikääntyneille mahdollisuuden toimenpiteisiin, jotka edistävät terveyttä ja pienentävät diabeteksen riskiä.

Birminghamin yliopiston asiantuntijoiden johtama tutkimusryhmä suosittelee, että terveysalan asiantuntijat ryhtyvät nopeasti toimiin torjuakseen liikunnan keinoin diabeteksen ja Kiinassa kasvavan lihavuusepidemian.

18 vuotta kestäneessä tutkimuksessa tutkittiin 44 828, 20-80-vuotiaan aikuisen kiinalaisen elämäntapoja. Tutkimusryhmän henkilöillä oli hiljan diagnosoitu heikentynyt paastoglukoosi (IFG, Impaired Fasting Glucose) – varhainen merkki tyypin 2 diabeteksesta, joka todetaan yhdellä neljästä aikuisesta Kiinassa.

Professori Neil Thomas, Birminghamin Yliopiston Institute of Applied Health Research, kommentoi:
– Huomasimme, että vapaa-ajan liikunnan korkeampi taso liittyy pienempään riskiin sairastua diabetekseen suuressa otannassa aikuisia kiinalaisia, joilla on heikentynyt paastoglukoosi (IFG).  Jopa viidennes diabetestapauksista olisi voitu välttää, jos inaktiiviset henkilöt sitoutuisivat Maailman terveysjärjestön (WHO) suosittelemaan liikuntatasoon.

–  Näillä noin 370 miljoonalla aikuisella kiinalaisella, joilla on IFG, pelkkä vapaa-ajan liikunnan lisääminen – esimerkiksi matalasta kohtuulliselle tasolle – voisi vastata diabetestapausten laskua vähintään seitsemällä miljoonalla.  Tämä voisi myös vaikuttaa väestön ikääntymisestä ja Kiinassa lihavuuden kasvusta johtuvaan lisääntyneeseen diabetekseen. Mutta yli kolme neljäsosaa kiinalaisista aikuisista ei liiku tarpeeksi saavuttaakseen terveydelliset hyödyt. Tuloksemme korostavat akuuttia tarvetta luoda liikunnan strategia diabeteksen ehkäisyyn.

Tutkimusryhmään koostui asiantuntijoista Kiinan yliopistosta Hong Kongissa, Taipein ja Taiwanin Academia Sinicasta ja Taipein ja Taiwanin MJ Health Research Foundationista. Tutkimuksen tulokset julkaistiin British Journal of Sports Medicine -lehdessä.

Tutkijat selvittivät kiinan väestöä, joilla on ollut heikentynyt paastoglukoosi (IFG) Taiwanissa vuosina 1996 –2014. Verrattuna inaktiivisiin henkilöihin, diabetekseen sairastumisen riski pieneni 12 %, 20 % ja 25 % henkilöillä, jotka raportoivat vähäisen, kohtalaisen tai suuren fyysisen aktiivisuustason muutoksista joko työssään tai muilla keinoin toteutettuna.

Tutkijat havaitsivat, että 19,2 % diabetestapauksista voitaisiin välttää, jos inaktiiviset henkilöt olivat sitoutuneet WHO:n fyysisen aktiivisuuden (LTPA) suositustasoihin.

Arviot osoittavat, että Kiinassa, Hongkongissa ja Taiwanissa noin 112 miljoonaa diabeetikkoa sisältyvät niihin 40-60 prosenttiin, jo ennen 60 vuoden ikää tapahtuvista ennenaikaisista kuolemista. Tämä tarkoittaa myös vähintään 51 miljardin dollarin kustannuksia.

Glukoosiaineenvaihdunnan etenevä heikkeneminen tapahtuu jo useita vuosia ennen tyypin 2 diabeteksen kliinistä diagnoosia, jolle heikentynyt paastoglukoosi (IFG) on varhain havaittava patologinen muutos.

Kiinalaisista merkittävällä osalla väestöstä on IFG ja jopa 25 % aikuisista kiinalaisista täyttää American Diabetes Associationin (ADA) IFG-määritelmän.

Joka vuosi 6-9 %:lla henkilöistä, joilla on heikentynyt paastoglukoosi, on myös kasvanut riski kuolla verisuonitauteihin tai krooniseen munuaissairauteen, verrattuna henkilöihin, joilla on  normaalit verensokeriarvot.

Lähde: News Medical Life Science
University of Birmingham