Julkaistu 27 lokakuuta 2017

Diabetes Research & Wellness Foundation (DRWF) Research Manager tri Eleanor Kennedy raportoi EASD-vuosikokouksesta Portugalin Lissabonista.

Jokavuotinen European Association for the Study of DiabetesEASD-kokous on nyt upeasti avattu täällä kuumassa ja aurinkoisessa Lissabonissa, pilvettömän taivaan alla. Tuhannet Diabetekseen erikoistuneet terveydenhuollon ammattilaiset ovat levittäytyneet Feira Internacional de Lisboa -konferenssikeskukseen kuulemaan tuoreimmat uutiset diabetestutkimuksesta. Ohjelmassa on kuusi rinnakkaisistuntoa, monta posteriesittelyä ja useita linjapuheita – kirjaimellisesti kaikille jotain: genetiikasta epigenetiikkaan, solubiologiasta ja metabolismista terveydenhuollon palvelutarjontaan ja epidemiologiaan. Seuraavien parin päivän aikana kuulemme kymmenien tutkijoiden kliinisten kokeiden tuloksista. Yleisön tietysti odottaessa uusia hoitomuotoja potilailleen ympäri maailman.

Konferenssin avasi organisaation presidentti innostavalla puheellaan uusille ja vakiintuneille tutkijoille suunnatusta rahoitusmahdollisuudesta, jonka tarkoitus on lisätä yhteistyötä ja viedä kohti parempaa ymmärrystä diabeteksesta.

Tänä vuonna maineikas Claude Bernard Lecture -palkittu Professori Bernard Thorens piti tyylikkään puheen beetasolujen biologiasta sekä haiman sekä muun kehon glukoosin tunnistusmekanismeista. Täyteen ahdettu sali oli täysin lumoutunut hänen yksityiskohtaisesta molekulaarisesta tutkimuksestaan glukoosia tunnistavien aivosolujen toiminnasta ja niiden vaikutuksesta eläinmallien syömiskäyttäytymiseen.

Suurien konferenssikeskuksien miinuspuoli on luentosalien väliset pitkät etäisyydet. Hyväksi puoleksi voi tosin lukea mahdollisuuden törmätä käytävillä tutkijoihin. Minulle tämä tarkoittaa mahdollisuutta tavata tutkijoita, joiden työtä rahoitamme Englannissa, Ruotsissa ja Suomessa. Jo ensimmäisenä päivänä Ruotsin sisarorganisaatiomme Diabetes Wellness Sverige ilmoitti vuosittaisista projektihankkeistaan. Eikä mennyt kuin minuutteja, kun jo useampi ruotsalainen tutkija otti meihin yhteyttä, ja jopa EASD:n presidentti itse piipahti DRWF-pisteellämme onnittelemassa meitä tarjoamistamme tutkimusrahoituksista.

Vasta ensimmäinen konferenssipäivä takana, ja meille tämä ei olisi voinut alkaa paremmin!