Julkaistu 29 tammikuuta 2020

Vuosittain diabetespotilaille tehdään varpaiden, jalkojen tai alaraajojen amputaatioita keskimääräisesti enemmän kuin yksi amputaatio päivässä. Norjalainen diabeetikko Tore Haakon Onstad vieraili vastikään paikallisessa ajankohtaisohjelmassa. Vuonna 2017 hän joutui sairaalaan jalkojen vaikeiden haavaumien vuoksi. Puoli vuotta myöhemmin kumpikin hänen jaloistaan oli amputoitu. Kansa ja poliitikot ovat nyt heränneet siihen, että ennaltaehkäisy ja haavaumien hoito on liian huonolla tolalla.

Tore Haakon Onstadilla oli ensin oikeassa jalassaan yksi pienempi haavauma, joka tulehtui. Infektion vuoksi hän joutui sairaalahoitoon huhtikuussa 2017. Ensin amputoitiin varvas, sen jälkeen osa jalkaterää ja lopuksi koko jalka. Leikkaushaavoja hoidettiin, mutta infektiota ei saatu kuriin ennen kuin jalka oli amputoitu puolivälistä reittä. Samaan aikaan, kun lääkärit yrittivät pelastaa hänen oikean jalkansa, hän sai makuuhaavan vasempaan kantapäähänsä. Hoidosta huolimatta kantapään haavauma tulehtui. Loppuvuoteen mennessä hän oli menettänyt myös vasemman jalkansa.

Katso koko tarina ajankohtaisohjelma Dagsrevyenin sivuilta.

Heikentynyt verenkierto ja tuntoaisti jaloissa on yleinen diabeteksen lisäsairaus. Tuntoaistin heikentymisen vuoksi sekä pienet että suuremmat haavaumat jäävät herkemmin huomaamatta, ja heikentyneen verenkierron vuoksi lääkitseminen on vaikeampaa kuin perusterveen potilaan kohdalla. Diabetes Wellness -säätiö suosittelee jokaista diabetesta sairastavaa huolehtimaan jalkojen terveydestä sekä käymään säännöllisissä tarkastuksissa myös ammattilaisten, kuten diabeteshoitajan tai jalkaterapeutin, luona. Säännölliset tarkastukset ovat tärkeitä, jotta lisäsairauksien riski ja ilmaantuminen voidaan havaita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Silloin oikeanlainen hoito ehditään aloittaa ajoissa.

- Vuosittain noin 450-500:lta diabetespotilaalta joudutaan amputoimaan varvas, jalkaterä tai koko jalka siksi, että haavauma pääsee kasvamaan huomaamatta, kertoo Bjørnar Allgot norjalaisesta diabetessäätiöstä mediatalo NRK:lle.

Poliitikot sitoutuvat edistämään amputaatioiden määrän vähentämistä
Norjan Työväenpuolue on huomioinut ongelman ja ehdottanut toimenpiteitä, joilla amputaatioiden määrää saataisiin vähennettyä.

- Esimerkiksi Ruotsissa järjestetään jalkaterveyden vuositarkastuksia sekä korvataan diabeetikoiden jalkahoitoja, taustoittaa puolueen työryhmään kuuluva Hege Haukeland Liadal.

Anders Lundgren Diabetes Wellness -säätiöstä muistuttaa, miten tärkeää on, että diabetespotilaat saavat ajoissa oikeanlaista hoitoa haavaumiin, jotta infektiot saadaan nopeasti hallintaan.

- Mutta tärkeintä ei ole ainoastaan sairaalassa tapahtuva hoito, hän alleviivaa.
- Ennaltaehkäisevällä toiminnalla ja diabeteksen hyvällä hoidolla voisimme todennäköisesti estää useamman äärimmäisen toimenpiteen.

Oikea-aikainen hoito voi pelastaa amputoinnilta
Tore Haakon Onstad on hakenut korvausta potilasvahingosta, mikä hänelle on myönnetty täysimääräisenä. Paikallinen potilasvahinkokeskus on katsonut, että kaksi haavaumaa on päässyt kasvamaan hoitovirheen vuoksi. Annetussa päätöksessä todetaan, että todennäköisesti Onstad olisi voinut säilyttää vasemman jalkansa sekä suuremman osan oikeaa jalkaansa, mikäli hän olisi saanut oikeanlaista hoitoa alusta alkaen.

Lähde: Diabetes Wellness Norge