Julkaistu 7 helmikuuta 2019

Mitä varhaisemmassa vaiheessa tyypin 2 diabetesta sairastava leikataan, sitä suuremmat mahdollisuudet ovat diabeteksen nujertamiseen. Tämä ilmenee SORegin (Skandinavian Obesity Surgery Registry) uudesta raportista, jossa selvitetään kuinka lihavuusleikkaukset vaikuttavat diabetekseen. Mats Svenssonille, joka sairasti aiemmin tyypin 2 diabetesta, tehtiin mahalaukun typistysleikkaus. Hänen painonsa putosi 40 kiloa eikä hänellä enää ole lääkitystä. 

SORegin rekisteri kattaa tiedot 64 200 potilaasta, jolle on Ruotsissa tehty mahalaukun ohitus- tai typistysleikkaus vuosien 2007 ja 2018 välisenä aikana. Näistä 11 800 sairasti diabetesta ennen leikkausta ja 18 900 potilaalla oli alkava diabetes. 
SORegin uudesta raportista käy ilmi, että lihavuusleikkauksen avulla on suuri mahdollisuus parantua tyypin 2 diabeteksesta ja mahdollisuudet ovat sitä paremmat  mitä aiemmin  leikkaus tehdään.
– Jo aiemmat tutkimukset olivat osoittaneet, että lihavuuskirurgialla on erittäin myönteinen vaikutus diabetekseen: kuolleisuus pienenee, riski seurannaissairauksista kuten sydäninfarkteista alenee ja sairaus voi useissa tapauksissa kokonaan parantua siten, että lääkitys voidaan lopettaa ja veriarvot normalisoituvat ja sairaus menee nk. remissioon, sanoo kirurgian dosentti ja ylilääkäri Ingmar Näslund Örebron Yliopistollisesta sairaalasta. Hän on myös SORegin avustava rekiterinpitäjä.
Ingmar Näslundin mielestä useissa muissa maissa suhtaudutaan myönteisemmin lihavuusleikkauksiin yhtenä diabeteksen hoitomahdollisuutena liikalihaville henkilöille.
Useat tutkimukset ja aikaisemmat SORegin raportit osoittavat kuinka lihavuusleikkaukset voivat suojata diabeteksen puhkeamiselta, ja kuinka useissa tapauksissa sairaus menee remissiovaiheeseen niillä potilailla, joilla on tyypin 2 diabeteksen esivaihe.


Mahalaukun lihavuusleikkaus, onnistunut operaatio

Marraskuussa 2017 Mats Svenssonille, entiselle kovan luokan urheilijalle, tehtiin mahalaukun lihavuusleikkaus, ja leikkaus onnistui erinomaisesti. Nykyään hän on 40 kiloa kevyempi ja voi oikein hyvin, eikä tarvitse lääkitystä. Mats Svensson 62, oli ollut 20 vuoden ajan ylipainoinen eikä omin keinoin päässyt ylipainosta eroon. Hän painoi silloin 122 kiloa ja oli sairastanut tyypin 2 diabetesta kuusi vuotta ja lääkkeenä hänellä oli metformiinia ja insuliinia ruiskeina. Hän kävi monissa ohjatuissa laihdutusohjelmissa ja yritti itse viedä läpi dieettejä saadakseen painonsa alenemaan, mutta huomasi lopulta, ettei se onnistu häneltä. Erään lääkärikäynnin aikana hän otti esiin mahdollisuuden lihavuusleikkaukseen. Lääkäri sanoi, että tässä tapauksessa, kun hän itse on pyrkinyt monin keinoin liioista kiloista eroon onnistumatta siinä, ei ole mitään estettä, etteikö lihavuusleikkausta voitaisi hänen kohdallaan harkita. Hänelle tehtiin useita testejä ennen leikkausta ja marraskuussa 2017 hän sai leikkausajan. Ja niin hän vietti Landskronan sairaalan leikkauspöydällä 25 minuuttia tähystysleikkauksessa ja operaatio oli ohi. Leikkauksessa poistettiin 80 prosenttia mahalaukusta.
– Pääsin kotiin seuraavana päivänä ja sain mukaani kipulääkettä, jota en kuitenkaan tarvinnut ja sain saman tien jättää insuliinin, Mats kertoo.
Metformiinia hän söi vielä vain muutaman kuukauden leikkauksen jälkeen ja nyt hän on täysin ilman lääkitystä. Hänen verenpaineensakin on normaali.


Nyt ilman lääkkeitä ja 40 kiloa kevyempi

Alkuun laihtuminen 114 kiloon sujui melko nopeasti ja myös lasku 108 kiloon. Vuoden aikana hänen painonsa laski 40 kiloa ja nyt hän painaa 82 kiloa.
– Leikkauksen jälkeen oloni on ollut kuin prinssillä, jonka keho toimii täydellisesti enkä kadu mitään. Nykyään syön kaikkea, joka kolmas tunti, mutta en kovin paljon kerralla, Mats jatkaa.
Otan vain lisänä rautaa ja A-, B- ja D-vitamiinia päivittäin.
Ensimmäisen vuoden aikana hän ei saanut juoda ollenkaan alkoholia. Aiemminkin hän oli alkoholin suhteen kovin kohtuullinen, joten se ei ollut hänelle mikään ongelma. Nykyään hän saattaa silloin tällöin nauttia drinkin.   
Päivittäiset ruoka-annokset ovat nyt pieniä ja hän syö usein kananmunia, mutta ei pidä rasvasta.

– Makuaistini on tullut takaisin ja nautin kaikesta ruokailusta.
Mats antaa vinkin, mikäli mietit lihavuusleikkausta.
– Suosittelen leikkausta mitä lämpimimmin. Jos olet jo pitkään tehnyt kaikkesi painon alentamiseksi, etkä ole onnistunut, niin leikkaus on ainoa vaihtoehto, kiteyttää Mats lopuksi.

 

Teksti: Ann Fogelberg ja lehdistötiedote
Foto: Pixabay ja yksityinen
Käännös: Diabetes Wellness Suomi säätiö