Julkaistu 26 huhtikuuta 2022

Tutkimusten mukaan palkokasveilla, kuten pavuilla, herneillä ja linsseillä, on suuret mahdollisuudet parantaa kansanterveyttä.

Yhdistyneet kansakunnat on nimittänyt 10. helmikuuta palkokasvien päiväksi korostaakseen tämän hyödykkeen mahdollisuuksia kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Therese Zätterqvist työskentelee tiedottajana Swedish Temptationsissa, joka valmistaa Bärta-tuotteita ruotsalaisista luomuherneistä.
- Palkokasvienpäivänä halusimme korostaa kansanterveyttä. Palkokasvien syömisen terveyshyödyistä on tehty paljon tutkimuksia eri puolilla maailmaa, ja yhä useammat ruokavaliosuositukset sisältävät enemmän kasvipohjaisia elintarvikkeita, kuten täysjyväviljaa ja palkokasveja", Therese sanoo.

Vähentää sairauksien ja diabeteksen riskiä?
Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet selkeän yhteyden runsaasti palkokasveja sisältävän ruokavalion ja pienemmän riskin sairastua lihavuuteen, diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen, korkeaan kolesteroliin, sydänsairauksiin ja aivohalvaukseen välillä. Tämä johtuu siitä, että palkokasvit ovat vähärasvaisia, sisältävät runsaasti ravintokuitua ja proteiinia sekä useita vitamiineja ja kivennäisaineita. Kuitujen runsas syöminen hidastaa hiilihydraattien imeytymistä ohutsuolessa, ja kuitu sitoo tiettyjä kolesteroliin liittyviä molekyylejä. Tämä edistää vakaita verensokeritasoja, vähentää insuliinin vapautumista ja pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Kuitupitoinen ruokavalio edistää suolistoflooraa 
- Kun perustin Bärtaa, ajatuksenani oli kehittää tuote, joka on terveellinen sekä keholle että planeetalle, joten valinta osui ruotsalaisiin keltaisiin luomuherneisiin. Koska kuidut ovat niin tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, yksi asia, jonka päätin tehdä Bärtaa kehittäessäni, oli säilyttää herkkä kuori - se sisältää sekä kuitua että loistavaa purunkestävyyttä", sanoo Pia Qvarnström, Bärtan perustaja ja keittiömestari.
Tutkimukset osoittavat, että kuitupitoinen ruokavalio edistää myös suolistoflooraa ja että palkokasvien hajotessa muodostuvilla rasvahapoilla on myös tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

Lähde: Metro mode