Julkaistu 29 huhtikuuta 2020

Kun virus pääsee ihmiseen esimerkiksi limakalvojen tai haavan kautta, se pyrkii pääsemään isäntäsolun sisälle. Virukset voivat päästä vain sellaisiin soluihin, joiden reseptorit ovat virukselle sopivia. Yksinkertaistettuna, sillä on oltava oikea avain päästäkseen ovesta sisään. Jos kyseisellä viruksella on oikea avain, se pystyy tunkeutumaan isäntäsoluunsa tai sulautumaan siihen. Hyvin integroituneena ja edellyttäen, että ympäristön PH-arvo on oikea, virus "purkaa", eli tuhoaa oman kapselinsa ja vapauttaa DNA:ta tai RNA:ta. Se siis jakaa oman genominsa (geeninsä) solun sisällä.

Tämän jälkeen genomi monistuu ja aloittaa käänteisen transkription, jolloin solu alkaa rakentaa proteiineja, jotka kuljetetaan solukalvolle ja kootaan yhteen uusiksi viruskomponenteiksi. Virus on siis levinnyt solun sisällä ja hyödyntänyt solun eri osia tehdäkseen niin.

Kun tämä prosessi on valmis, isäntäsolu kuolee ja prosessissa monistuneet virukset vapautuvat elimistöön, missä ne etsivät uusia soluja prosessin toistamiseksi.

Kehon puolustusreaktio
Keho ei kuitenkaan jää passiivisena seuraamaan vierestä tätä, ja heti kun immuunijärjestelmä havaitsee hyökkääjät, se lähettää useita erilaisia solutyyppejä ja vasta-aineita niitä vahingoittamaan. Jos kyseessä on uusi ja tuntematon hyökkääjä, voi viedä jopa viikon ajan ennen kuin kehon puolustus on saatu liikkeelle. Mutta jos kyseessä on tunnettu virustyyppi, aikaa kuluu huomattavasti vähemmän.

Keho voi suojautua hyökkääjää vastaan monella eri metodilla. Esimerkiksi kehon lämpötilaa nostamalla luodaan epäsuotuisampi ympäristö ja limakalvoja aktivoimalla (mikä saa sinut tukkoiseksi, yskimään ja aivastelemaan) virukset voidaan kuljettaa ulos kehosta.

Viruksen leviäminen ihmisestä toiseen
Koska virukset tulevat yllä kuvatusti ulos kehosta, on olemassa myös riski muiden tartuttamiseen. Siksi on tärkeää yskiä tai aivastaa käsivarteen ja pestä kädet usein ja huolellisesti! Virukset voivat elää pitkään erilaisilla pinnoilla! Yritä siis välttää limakalvojen, kuten silmien tai suun koskettelua käsilläsi.

Lähde: Vaccinationsgruppen, Peter Gutniak