Julkaistu 8 maaliskuuta 2023

Juuri julkaistut tutkimustulokset vahvistavat sen, mitä tutkijat ovat jo pitkään uskoneet aiempien laajojen tutkimusten perusteella: nimittäin sen, että piihiukkaset säilyttävät rakenteensa ja toimintansa kulkiessaan ruoansulatuskanavan läpi.

–  Mesohuokoisen piidioksidin rakenne ja toiminta voidaan räätälöidä moniin eri käyttötarkoituksiin, kuten tyypin 2 diabeteksen ja liikalihavuuden hoitoon. Tulokset osoittavat selvästi, että nämä hiukkaset pysyvät ehjinä kuljettuaan ruoansulatuskanavan läpi. Käsitys siitä, että hiukkaset toimivat paikallisesti ilman systeemistä imeytymistä ja aiemmin sekä eläin- että potilastutkimuksissa osoitettu erinomainen turvallisuus ja tehokkuus rohkaisevat meitä tutkimaan edelleen näiden hämmästyttävien pienten hiukkasten kliinistä käyttöä, sanoo professori Tore Bengtsson.

 

Tore Bengtsson

Tore Bengtsson, Professor at the Department of Molecular Biosciences, Stockholm University

Tämä puolestaan viittaa siihen, että hiukkasia voidaan käyttää turvallisesti useissa kliinisissä käyttötarkoituksissa, kuten diabeteksen ja liikalihavuuden hoidossa, joissa ne toimivat estämällä fyysisesti ruoansulatusentsyymien vuorovaikutuksen ruoan kanssa ja vähentämällä näin hiilihydraattien ja rasvojen hajoamista.

Hoitokonsepti

  • Mikroskooppisen pieniä piihiukkasia sisältävät kapselit otetaan aterian yhteydessä.
  • Suolistossa ne vangitsevat osan entsyymeistä, jotka hajottavat ruokaa.
  • Tuloksena on hitaampi ruoansulatus, tasaisempi verensokerikäyrä ja aikaisempi kylläisyyden tunne aterialla.

Kehityksen takana oleva Sigrid Therapeutics aloittaa vuoden aikana maailman toistaiseksi suurimman kliinisen tutkimuksen esidiabetes-vaiheen henkilöillä tuotekandidaatilla SiPore21®. Timesin artikkelin mukaan myös lihavilla kissoilla tehdään tutkimus, jossa selvitetään, voivatko piihiukkaset edistää painonpudotusta.

Mesoporous Silica Particles Retain Their Structure and Function while Passing through the Gastrointestinal Tracts of Mice and Humans

Lähde: lehdistötiedote Sigrid Therapeutics

Viimeisimmät uutiset