Julkaistu 15 maaliskuuta 2021

Valtaosa suomalaisista toivoo elintarvikkeille terveysperusteisia veroja, käy ilmi Terve Paino ry:n, Soste ry:n ja Yksi elämä -verkoston teettämässä kyselyssä. Kaikkein eniten kannatusta sai sokerivero. Myös suolan ja kovan rasvan verottamista kannatti huomattava osa vastaajista.

Lapsilla on oikeus terveeseen painoon

Lasten lihominen on hälyttävää. 2–16-vuotiaista lapsista ylipainoisia on 200 000. Valtaosa vastaajista kannatti lapsille suunnattujen, epäterveellisten tuotteiden mainonnan rajoituksia. Energiajuomien myynnin kieltoa alle 15-vuotiaille kannatti jopa 83 % vastaajista. Energiajuomien kielto sai kyselyssä eniten kannatusta toimenpiteistä, joilla ylipainon kasvu saadaan loppumaan.

 

Halpaa ruokaa runsaasti – pääsyy lihomiseen

Runsas ruokatarjonta ja paljousalennukset erityisesti sokeripitoisten ruokien ja juomien hinnoissa ovat johtaneet lihottavaan ruokaympäristöön. Epäterveellisiä tuoteryhmiä ovat esimerkiksi sokerijuomat, makeiset, keksit, perunalastut, hampurilaistuotteet ja pizzat. Ihmiset syövät tutkitusti huomaamatta enemmän suurista annoksista. Halpa litrahinta limonadeissa tai kilohinta makeisissa houkuttelee isojen määrien ostoon. Peräti 64 % suomalaisista haluaa, että epäterveellisten elintarvikkeiden kilo- ja litrahinta on sama pakkauskoosta riippumatta. Keskioluen myynnissä säädös on jo toteutunut.

 

Kansalaiset ovat valveutuneempia kuin heitä johtavat poliitikot

Monissa maissa on jo voimassa haittaveroja runsaasti sokeria sisältäville tuotteille. Myös muita lakeja on säädetty, kuten kielto markkinoida epäterveellisiä ruokia lapsille. Suomessa tilanne on surkea. Hallitusohjelmassa lisääntyvää ylipainoa ja sen aiheuttamia kustannuksia ei mainita lainkaan. Terveyttä edistävä vero mainitaan, mutta sen valmistelua ei ole aloitettu. Terveysperusteisen veron valmistelu on saatava pikaisesti käyntiin – sokerivero on helpoin toteuttaa, joten siitä kannattaa aloittaa.

 

Terveemmän ruokaympäristön puolesta

Terve Paino -yhdistyksen tavoitteena on vähentää ylipainoa, jotta suomalaiset voisivat elää terveempinä. Yhdistys vaikuttaa yhteiskunnallisiin päättäjiin, jotta terveempää ruokaympäristöä tukevat lait ja säädökset toteutuvat.

Kyselyn toteutti tammikuussa 2021 Taloustutkimus Oy. Kyselyyn vastasi 1100 yli 18 v suomalaista.


Lähde: STT