Julkaistu 9 elokuuta 2018

Ing-Britt Fogelberg on työskennellyt avustajakoirien kouluttajana SoS-yhdistyksessä jo vuodesta 2003 lähtien ja koulutti ensimmäisen diabeteskoiran Ruotsissa vuonna 2006.

Ing-Britt Fogelbergilla on palava kiinnostus koiriin ja hän työskentelee SoS-yhdistyksen (Svenska Service- och Signalhundsförbundet) koluttajana ja talousvastaavana. Vuonna 1999 perustettu yhdistys oli Euroopassa ainoa laatuaan, joka keskittyi opettamaan vammaisia henkilöitä kouluttamaan omista koiristaan avustajakoiria. Yhdistys on kouluttanut vuosien varrella keskimäärin 20–25 koiraa vuodessa. Ing-Britt on yksi 18:sta SoS-yhdistyksen avustajakoirien koulutukseen erikoistuneista kouluttajista, jotka ovat myös koulutukseltaan koirapsykologeja. Vuosien varrella hän on kouluttanut 20 avustajakoiraa, joista suurin osa on ollut diabeteskoiria. Nämä parivaljakot, toisin sanoen koira ja sen ohjaaja, ovat enimmäkseen tyypin 1 diabeetikoita, lapsia ja aikuisia, mutta on myös muutamia tyypin 2 diabeetikoita.
– Diabeteskoiran koulutus kestää noin 1–1,5 vuotta, kertoo Ing-Britt.

Jos haluaa kouluttaa koirastaan diabeteskoiran, hakemus toimitetaan yhdistyksen toimistolle. Koiran tulisi olla iältään 1–3-vuotias. Jos hakemus hyväksytään, suoritetaan niin sanottu kelpoisuuskoe. Jos SoS:in kouluttaja katsoo koiran olevan koulutukseen sopiva, voidaan ryhtyä toimeen. Vaatimuksena on, että koira on ohittanut pentuikänsä ja mielellään myös murrosiän. Koulutus kestää yhteensä 200–250 tuntia, joista 40–50 tuntia harjoitellaan yhdessä kouluttajan kanssa, jolloin saadaan myös työkalut jatkokoulutukseen. Koira testataan puolessa välissä koulutusta sekä loppukokeessa, jolloin varmistetaan, että koira voi toimia avustajana. Tänä päivänä yhdistyksessä on 84 tällaista parivaljakkoa, joista noin kolmekymmentä on diabeteskoiria ja useimmat sijaitsevat suurkaupungeissa.
 

Koira ilmaisee verensokerin vaihtelut ympäri vuorokauden
– Läpäistäkseen loppukokeen diabeteskoiran tulee osoittaa, että se ilmaisee verensokerin vaihtelut ja esimerkiksi noutaa verensokerimittarin tai syötävää, kuljettaa tavaroita ja on sosiaalinen sekä valmis toimimaan mahdollisessa kriisitilanteessa, Ing-Britt jatkaa.

Koirat helpottavat diabeetikkojen elämää ilmaisemalla välittömästi liian korkean tai madaltuneen verensokerin. Ne seuraavat ohjaajansa verensokeria ympäri vuorokauden.

- Koira todella päihittää tekniset apuvälineet, koska se reagoi muutoksiin ajoissa ja seuraa ohjaajansa verensokeria jatkuvasti. On myös havaittu, että diabeetikoilla haittavaikutukset ovat vähentyneet.

Avustajakoirat voidaan testata vuosittain, niin kauan kuin ne toimivat avustajakoiran tehtävässä. Eläkkeelle ne siirtyvät kymmenen vuoden iässä.

Jos haluan kouluttaa koirani diabeteskoiraksi, minkä rodun valitsen?

– Ei ole olemassa yhtä erityistä rotua, olemme kouluttaneet eri rotuisia koiria papillonista rottweileriin. Yksilön ominaisuudet vaikuttavat ja ne testataan, tarkentaa Ing-Britt.

Koulutettavalla koiralla on yllään punainen liivi ja valmistuneella avustajakoiralla keltainen liivi. Jopa yhdistyksen logo ja henkilötiedot löytyvät liivistä, jotta on selkeästi nähtävissä, kun koira on koulutuksessa ja kenen toimesta, ja myös silloin, kun se toimii työssään avustajakoirana. Avustajakoirat saavat mennä useimpiin julkisiin tiloihin, minne muutoin koirien tuominen on kielletty.
Nykyään Euroopassa muuallakin koulutetaan diabeteskoiria, myös Suomessa.

– Tämä on erittäin mielenkiintoinen, hauska ja antoisa työ, sillä saan seurata parivaljakon koulutusta koko matkan loppukokeeseen saakka ja senkin jälkeen yhteydenpito jatkuu vielä vuosien varrella, toteaa Ing-Britt.

SoS - Svenska Service- och Signalhundsförbundetilla on toimisto Perstorpissa ja se ohjaa koiranomistajia, joilla on erilaisia liikkumista rajoittavia sairauksia, kuten diabetes, epilepsia, narkolepsia tai kuulovamma, kouluttamaan koiristaan hyvin toimivia avustajakoiria. 


Teksti: Ann Fogelberg
Kuva: SoS

Suomennos: Diabetes Wellness Suomi säätiö