Julkaistu 29 tammikuuta 2024

Aikuisten tyypin 1 diabeteksen hoitoon tarkoitetulla kohtuullisen vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on etuja perinteisiin ruokavalioihin verrattuna. Keskimääräinen verensokeritaso laskee ja hyvien arvojen päivittäinen aika lisääntyy ilman kielteisiä terveysvaikutuksia. Tämä käy ilmi Göteborgin yliopiston tutkimuksesta.

 The Lancet Regional Health - Europe
-lehdessä julkaistu tutkimus on tähän mennessä suurin laatuaan. Osallistujat satunnaistettiin syömään perinteistä ruokavaliota, jossa 50 prosenttia energiasta oli hiilihydraatteja, tai kohtuullisen vähähiilihydraattista ruokavaliota, jossa 30 prosenttia energiasta oli hiilihydraatteja. Tämä
tarkoittaa hiilihydraattien kohtuullista vähentämistä, ja kaikkia osallistujia seurattiin 24 tuntia vuorokaudessa jatkuvalla glukoosiseurannalla (CGM). Verensokeriarvot kirjattiin 15 minuutin välein 16 tutkimusviikon ajan, ja niitä seurasivat ravitsemusterapeutti ja diabeteshoitaja.
 Tutkijat korostavat, että turvallisuussyistä tyypin 1 diabetesta sairastavien hiilihydraattien saannin suurten muutosten tulisi aina tapahtua terveydenhuollon ammattilaisen kanssa neuvotellen. Ei yksin, eikä varsinkaan tyypin 1 diabetesta sairastavilla lapsilla. Tämä tutkimus koskee vain aikuisia.

Useita hyötyjä maltillisesta vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta
50 osallistujalla oli kaikilla tyypin 1 diabetes, jossa oli kohonnut keskimääräinen glukoosipitoisuus, pitkäaikainen verensokeri ja pistoshoito insuliinilla tai insuliinipumpulla. Puolet oli naisia ja puolet miehiä. Keski-ikä oli 48 vuotta.
 Molemmat testatut ruokavaliot olivat rasvan ja hiilihydraattien suhteen terveellisiä. Ne sisälsivät vihanneksia, runsaskuituisia hiilihydraattilähteitä, tyydyttymättömiä rasvoja, pähkinöitä, siemeniä ja palkokasveja, ja ravitsemusterapeutti oli laatinut ne henkilökohtaisesti.
 Kohtalaisen vähähiilihydraattisella ruokavaliolla osallistujien havaittiin olevan useammin niin sanotulla tavoitealueella, eli alueella, jolla tyypin 1 diabetesta sairastavien glukoositasojen pitäisi olla. Tavoitealueella pysymisen aika lisääntyi keskimäärin 68 minuuttia päivässä verrattuna perinteiseen ruokavalioon, kun taas aika, jolloin arvot olivat koholla, lyheni 85 minuuttia päivässä. Kaiken kaikkiaan arvokkaita muutoksia.

 Tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja on Sofia Sterner Isaksson, Göteborgin yliopiston Sahlgrenska-akatemian tohtoriopiskelija ja NU:n terveydenhuoltojärjestelmän ravitsemusterapeutti:
"Tutkimus osoittaa, että kohtuullisen vähähiilihydraattinen ruokavalio alentaa keskimääräistä verensokeritasoa ja useampi potilas pystyy pitämään verensokerinsa tavoitealueella, mitä pidetään suotuisana, kun halutaan pienentää elinten vaurioitumisriskiä tyypin 1 diabetesta sairastavilla henkilöillä", hän sanoo.

Ruokavaliolla ei ole kielteisiä vaikutuksia
Tutkijat eivät nähneet todisteita haittavaikutuksista. Kolesteroli- ja verenpainetasot olivat samanlaiset molemmilla ruokavalioilla, ja osallistujat kokivat myös olevansa hieman tyytyväisempiä kohtalaisen vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. On keskusteltu siitä, voiko eräs happomuoto, ketoaineet, nousta liian korkealle, kun hiilihydraatteja vähennetään tyypin 1 diabeteksessa, mutta nekin pysyivät kohtuullisina
- Kohtuullisen vähähiilihydraattinen ruokavalio voi olla hyvä hoitovaihtoehto aikuisille tyypin 1 diabeetikoille, joilla on kohonnut glukoosipitoisuus. On kuitenkin
tärkeää, että ruokavalio on terveellinen ja että siinä kiinnitetään erityistä huomiota rasvan ja hiilihydraattien laatuun ja että hiilihydraattitasoja ei lasketa niin alas, ettei niitä voida enää pitää turvallisina. Terveydenhuollon tarjoajan on siksi tarjottava apua ja seurattava ruokavaliota", Sofia Sterner Isaksson sanoo.

Tutkimuksesta vastaa Göteborgin yliopiston diabetologian professori Marcus Lind, joka on Sahlgrenska Östran yliopistollisen sairaalan ja NU:n terveydenhuoltojärjestelmän diabetestutkimusyksiköiden ylilääkäri: "
Kaikkien potilaiden on löydettävä heille sopiva ruokavalio yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, mutta aiemmin ei ole ollut riittävän laajoja tutkimuksia, joissa osallistujat olisi satunnaistettu erilaisiin kokeellisiin hoitoihin. Siksi on tärkeää, että voimme esittää tietoja, jotka osoittavat, että maltillinen vähähiilihydraattinen ruokavalio on tehokas ja turvallinen aikuisille, joilla on tyypin 1 diabetes", hän sanoo.

Title: Hiilihydraattien saannin vaikutus glykeemiseen kontrolliin tyypin 1 diabetesta sairastavilla henkilöillä: satunnaistettu, avoin, ristikkäistutkimus.

Lähde: Sahlgrenska Academy, Göteborgin yliopisto.