Julkaistu 9 elokuuta 2016

Madelinella on ollut tyypin 1 diabetes kohta 10 vuoden ajan. Hän kirjoitti sairaudestaan Facebookissa sekä tähän sairauteen liitettävistä myyteistä ja ennakkoluuloista. Hänen postauksensa on saanut runsaasti huomiota ympäri maailmaa. Meitä Diabetes Wellnessilla alkoi kiinnostaa tämä vahva tyttö, joka kamppailee diabeteksensa kanssa, ja joka haluaa kertoa, millaista on elää tämän sairauden kanssa.

Hei, kerrotko meille hieman itsestäsi. Kuka on Madeline Milzark?

-Hei! Olen 18-vuotias tyttö Missourista, Yhdysvalloista, ja minulla on tyypin 1 diabetes. Rakastan kirjoittamista ja olen kiinnostunut taiteesta sen kaikissa muodoissa.

Julkaistuasi viestisi Facebookissa olet saanut viime viikkojen aikana paljon huomiota diabetekselle. Mikä sai sinut julkaisemaan kirjoituksesi?

-En osannut todellakaan arvata, että viestini saa tällaisen määrän huomiota. Minulla on ollut erittäin alhainen verensokeri, ja se on superpelottavaa. Olin niin kyllästynyt kuulemaan ihmisiltä, että heilläkin pitäisi olla diabetes, koska silloin he saisivat syödä leivonnaisia tai makeisia. Minun kohdallani taas sokeri on pelastanut henkeni. Diabeteksesta vitsailevat ihmiset eivät näe meitä silloin, kun olemme todella sairaita tai taistelemme elämästämme. Diabetes ei ole mitään vitsin aihe. Halusin kertoa, millaista on todellisuudessa elää diabeteksen kanssa.

Miksi arvelet ihmisten tietävän niin vähän diabeteksesta?

-Uskon, että syy tähän on se, että ihmiset olettavat siihen sairastuvien olevan ylipainoisia ja laiskoja. Tämän vuoksi he eivät ole kiinnostuneita siitä, miten asiat oikeasti ovat. Suurin osa ei ehkä ymmärrä, miten vakava sairaus diabetes on.

Millaisen vastaanoton olet saanut?

-Olen saanut niin paljon myönteistä palautetta, että olen todella liikuttunut! Olen valtavan kiitollinen siitä, miten kivasti ihmiset ovat ottaneet viestini vastaan. Olen myös saanut ihmisiltä kertomuksia heistä itsestään ja heidän läheisistään - ja ne tarinat ovat upeita. Rakastan sitä, että olen voinut auttaa ihmisiä.

Millaisia tulevaisuudentoiveita sinulla on?

-Tulevaisuudentoiveissani on, että voin edelleen auttaa ihmisiä. Haluan olla puolestapuhuja ja roolimalli ihmisille, olipa heillä diabetes tai ei. Olen niin innoissani siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Mitä haluaisit sanoa diabeetikoille Suomessa?

-Heille haluan sanoa, että älä anna periksi! Aina on joku, joka välittää sinusta ja haluaa, että olet onnellinen ja terve. He voivat aina lähettää minulle viestiä Facebook-sivujeni kautta, jos he tarvitsevat jonkun, jolle purkaa tunteitaan. Diabetes on rankka sairaus, mutta yhdessä toisiamme tukien meistä tulee vahvempia.