Julkaistu 17 helmikuuta 2021

Capio Ögon Globenilla tehdään silmänpohjakuvausta diabetespotilaille. Syksystä 2020 lähtien potilaille on tarjottu mahdollisuutta osallistua Karoliinisen yliopistosairaalan tutkimukseen, jossa selvitettiin, sairastaako potilas myös rasvamaksatautia.

Capio Ögonin ja Karoliinisen yliopistosairaalan tekemä tutkimus alkoi lokakuussa 2020. Tavoitteena on, että tutkimus kattaa 1 000 potilasta ja jatkuu, kunnes potilasmäärä on tavoitettu.

Capio ja Karoliininen yliopistosairaala aloittivat tutkimuksen siksi, että vähintään puolella kaikista tyypin 2 diabetesta sairastavista potilaista on rasvamaksatauti. Potilas ei itse havaitse rasvamaksaa, sillä se ei aiheuta oireita varhaisessa vaiheessa, mutta pahimmassa tapauksessa se voi johtaa kirroosiin tai maksasyöpään. Rasvamaksataudin hoito tapahtuu nykyään muuttamalla ruokavaliota ja elintapoja sekä lisäämällä liikuntaa ja pienentämällä kalorien saantia, mikä on suhteellisen yksinkertaista. On todennäköistä, että lähitulevaisuudessa on myös erityisesti rasvamaksatautiin tarkoitettuja lääkkeitä.

Capio Ögon Globenin potilaat ovat tietoisia mahdollisuudesta osallistua tutkimukseen. Ne, jotka haluavat, käyvät maksan ultraäänitutkimuksessa suoraan Capio Ögon Globenissa, jossa voidaan heti nähdä, onko potilaalla rasvamaksa tai kirroosi. Tapauksissa, joissa pitkälle edennyttä sairautta ei voida sulkea pois, tutkimuksia jatketaan Karoliinisessa yliopistosairaalassa Huddingessa.

– Me Capio Ögonilla pidämme erittäin opettavaisena ja mielenkiintoisena mahdollisuutta olla mukana tässä tutkimuksessa ja toimia yhteistyössä Karoliinisen yliopistosairaalan kanssa. Kun otetaan huomioon tämän tutkimuksen hyödyt, olemme iloisia voidessamme edistää tutkimusta ja parempaa hoitoa potilaillemme, sanoo Capio Ögon Globenin toiminnanjohtaja Catarina Davour.

Suurin osa Capio Ögon Globenissa tähän mennessä tutkituista on ollut halukas osallistumaan maksatutkimukseen ja siten heillä on ollut mahdollisuus saada tietää piilevästä sairaudesta. Silmänpohjakuvaus on osa Capio Ögon Globenin sopimusta Tukholman alueen terveydenhuollon kanssa.

Lähde: Capio Ögon Globenin lehdistötiedote