Julkaistu 4 helmikuuta 2021

Diabetesrokotteen tutkiminen ihmisillä käynnistyi Suomessa. Suomalaisen Vactech Oy:n ja amerikkalaisen Provention Bion diabetesrokotetta tutkitaan ensimmäisessä vaiheessa noin 50 terveellä suomalaisella aikuisella.

Kansainvälisessä tiedeyhteisössä pitkään vallinneen käsityksen mukaan enterovirusinfektiot voivat olla merkittävä syy tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen. Rokotteen odotetaan ehkäisevän tyypin 1 diabetesta suojaamalla siihen liitetyiltä viruksilta. Estämällä infektiot pyritään estämään myös niiden seurauksena myöhemmin ilmaantuva tauti. Rokotteen turvallisuutta ja sen kykyä tuottaa vasta-aineita testataan nyt ensimmäistä kertaa ihmisillä.

– Suomalaiset tutkijat ovat olleet etulinjassa, kun yhteys enterovirusinfektioiden ja tyypin 1 diabeteksen välillä alkoi selvitä. Rokote perustuu tähän pitkään tutkimuspolkuun, sanoo Helsingin yliopiston lastentautien emeritusprofessori Mikael Knip, toinen Vactechin perustajista.

Rokotteeseen on Vactechin laajoissa seulontatutkimuksissa valittu käytettäväksi enteroviruksiin kuuluvia coxsackie B -ryhmän viruksia. Tampereen yliopiston virologian professori Heikki Hyöty, joka on toinen Vactechin perustajista, pitää todennäköisenä, että coxsackie B -virukset vaikuttavat tyypin 1 diabeteksen syntyyn.
– Nyt kehitetty rokote antaa toivoa ehkäistä tämän sairauden puhkeaminen. Lisäksi uskon, että sillä voidaan suojata muilta vakavilta coxsackie-virustaudeilta, kuten sydänlihas- ja aivokalvontulehdukselta, ja mahdollisesti myös keliakialta, hän jatkaa.

Coxsackie B -viruksia on löydetty haimasta noin 60 %:lla diabeetikoista ja suolesta noin 20 %:lla keliaakikoista. On arvioitu, että toimiessaan rokote voisi estää jopa 50 % tyypin 1 diabetestapauksista ja 20 % keliakiatapauksista.

Rokotetutkimukseen osallistuu noin 50 tervettä, 18–45-vuotiasta aikuista. He saavat neljän viikon välein kolme rokoteannosta: osa saa tutkittavaa PRV-101 rokotetta ja vertailuryhmä lumerokotetta. Käytännön järjestelyistä ja rokottamisesta vastaa turkulainen kliinisten tutkimusten toteuttamiseen erikoistunut yritys, CRST Oy. Ensimmäisen vaiheen tulosten odotetaan valmistuvan vuoden 2021 lopulla.
 

Lähde: STT

Lue lisää CVB-virusten ja diabeteksen yhteydestä artikkelistamme Rokote virusta vastaan voi toivottavasti suojata myös 1 tyypin diabetekselta.