Julkaistu 17 tammikuuta 2018

Pienennä riskiä pudottamalla painoa ja syömällä enemmän kuitupitoista ruokaa.

Kansainvälisessä Journal of Behavioral Nutrion & Physical Activity -mediassa julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että elämäntapamuutokset voivat pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Jokainen uusi terveyttä edistävä tapa pienentää sairastumisen riskiä jopa kahdeksalla prosentilla. Jos lisäksi kasvatetaan kuidunsaantia vähintään kolme grammaa tuhatta kaloria kohti päivässä, vaikutus kaksinkertaistuu – riski pienenee 16 prosenttia.

Jo pelkästään kuitupitoisella ruokavaliolla on erittäin suuri vaikutus diabeteksen riskin pienentämiseen, mikä ei ole täysin yllättävää, sillä ravintokuidun tiedetään tasoittavan verensokerin nousua. On jo aiemmin osoitettu, että korkea kuitupitoinen ruoka liittyy alhaisempaan diabetesriskiin. Tämä on kuitenkin ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa, että kuidun lisääminen myöhemmin ruokavalioon alentaa myös riskiä, kertoo yleislääketieteen ja kliinisen lääketieteen professori Olov Rolandsson.

Kuitupitoinen ruoka parantaa verensokerin hallintaa ja veren rasvatasapainoa, mikä on hienoa, mutta ei pidä unohtaa, että kuidut heikentävät kalsiumin imeytymiskykyä, mikä taas on tärkeää luustollemme. On siis tärkeää löytää tasapaino kuidun ja kalsiumin saantiin.

On olemassa kahdenlaisia kuituja, liukenevia ja liukenemattomia, joista molemmat ovat tärkeitä hyvinvoinnillesi.

Vesiliukoiset kuidut: ruisleseet, linssit, kikherneet, viikunat, auringonkukansiemenet, pavut, raakariisi, pellavansiemenet, seesaminsiemenet, sinimailasen siemenet.

Liukenemattomat kuidut: vehnäleseet, kaakaojauhe, kauraleseet, porkkana, kookos, pavut (ruskeat ja valkoiset), ruisnäkkileipä, vehnänalkiot.

Esimerkkejä kuitupitoisista vihanneksista: herneet, marjat, ruusukaali, palsternakka, mustajuuri, kukkakaali, parsakaali, varsiselleri, porkkana, keräkaali, punajuuri, lanttu.


Lähde: umu.se, diabetesportalen.se, alltommat.se