Julkaistu 27 lokakuuta 2017

Diabetes Research & Wellness Foundation (DRWF) Research Manager tri Eleanor Kennedy raportoi EASD-vuosikokouksesta Portugalin Lissabonista.

EASD-konferenssin toinen päivä alkaa aurinkoisissa merkeissä. Valtava Tagus-joki kiiltelee oikealla puolellani, kun matkustan kohti konferenssikeskusta kuulemaan lisää jännittävistä tutkimushankkeista. 

Minulle päivän kohokohta on kokouspäivän lopussa, jolloin Tri Philipp Scherer pitää inspiroivan puheen rasvasolujen, adiposyyttien, roolista diabeteksen synnyssä ja etenemisessä. Hänen tutkimustyönsä on tänä vuonna huomioitu EASD-Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence -palkinnolla. Nyt on tuoreen palkitun vuoro esitellä tutkimustyö, joka on muuttanut täysin ajattelutapamme diabeteksesta.  Tri Scherer selventää kuinka, rasva, jonka alun perin ajateltiin olevan liikkumattoman elämäntapamme sivutuote, onkin erittäin aineenvaihdunnallisesti aktiivinen kudos, joka kätkee sisälleen hormoneja, ja jolla on erittäin tärkeä rooli sydän- ja verisuonisairauksien, syövän ja myös diabeteksen syntymiselle.

Kokouksen toisena päivän julkaistiin myös the Acarbose Cardiovascular Evaluation (ACE) tutkimuksen tulokset.

Tämä suuri tutkimus aloitettiin vuona 2009 ja saatiin päätökseen aiemmin tänä vuonna. Kyseessä on plasebokontrolloitu kardiovaskulaarinen tutkimus, johon osallistui Kiinassa yli 6000 henkilöä, joilla on sepelvaltimotauti ja heikentynyt glukoosinsietokyky. Valitettavasti tutkimus ei osoittanut akarboosin lääkkeenä vähentävän riskiä haitallisiin sydän- ja verisuoniperäisiin ongelmiin.

Voi olla pettymys, kun näin suuressa kliinisessä tutkimuksessa kuten ACE, ei tule esiin eroa tutkittavan lääkkeen ja plasebon välillä. Kuitenkin, jokainen tutkimus, negatiivisesta tai positiivisesta tuloksesta riippumatta, tuo meille lisää tietoa muun muassa siitä, mitkä lääkkeet ovat meille turvallisia käyttää. ACE-tutkimus tarjoaa varmistuksen siitä, että akarboosia voidaan käyttää parantamaan veren glukoosipitoisuuksia turvallisesti ilman merkittävää riskiä sydän- ja verisuonikomplikaatioiden tai sydänpysähdyksien lisääntymiseen ihmisillä, jotka kärsivät sepelvaltimotaudista tai heikentyneestä glukoosinsietokyvystä.

Myöhemmin, keskustelun vielä kohistessa kaikesta uudesta tiedosta, tuhannet osallistujat mutkittelevat päivän päätteeksi ulos ilta-aurinkoon. Tänä iltana Lissabonin baareissa ja ravintoloissa keskustelu käy kuumana päivän tutkimustuloksien ympärillä, ja kuka tietää, vaikka syntyisiä uusia yhteistyökuvioita, jotka johtaisivat seuraavaan suureen läpimurtoon Diabeteksen hoidossa.