Julkaistu 8 helmikuuta 2024

Oikeilla teevalinnoilla voit pienentää riskiä tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen.

Kahvi ja tee jakavat ihmisten mielipiteitä. Jotkut pitävät pavuista ja toiset haluavat teenlehtiä. Mutta nyt tutkimukset puhuvat teenjuojien puolesta, sillä teen juomisella on osoitettu olevan ainutlaatuisia terveyshyötyjä. Tutkimukset osoittavat, että juomalla teetä päivittäin voi vähentää tyypin 2 diabeteksen ja sen esiasteen eli esidiabeteksen riskiä.

Ilmeisesti ne, jotka juovat tummaa teetä (fermentoitua teetä), joka sisältää runsaasti antioksidantteja ja joka tunnetaan tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksistaan, saavat parhaimman suojan.

Lähes 30 prosenttia pienempi riski
Tutkimusta ei ole vielä julkaistu, ja se on toistaiseksi esitelty vain EASD:n (European Association for the Study of Diabetes) vuotuisessa kongressissa. Tutkijat ovat Adelaiden yliopistosta Australiasta ja Southeast Universitystä Kiinasta.
Tutkimukseen osallistui 1 923 20–80-vuotiasta aikuista, ja se paljastaa, että mustan teen päivittäinen käyttö on yhteydessä 53 prosenttia pienempään riskiin sairastua esidiabetekseen ja 47 prosenttia pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Kahdeksasta eri Kiinan maakunnasta rekrytoiduilta koehenkilöiltä kysyttiin, kuinka usein he joivat teetä ja minkälaista teetä he joivat. Kaikilta osallistujilta mitattiin myös glukoosin erittyminen virtsasta. Tutkijat tarkastelivat myös heidän insuliiniresistenssiään eli sitä, miten hyvin tai huonosti elimistö reagoi haiman tuottamaan insuliiniin.

Verensokerin parempi hallinta
"Tutkimuksemme osoittaa, että päivittäisellä teenjuonnilla on myönteinen vaikutus verensokerin hallintaan sellaisten mekanismien kautta, kuten lisääntynyt glukoosin erittyminen virtsaan, parantunut insuliiniresistenssi ja siten parempi verensokerin hallinta". Merkittävin vaikutus oli mustaa teetä juovilla", selittää professori Tongzhi Wu Adelaiden yliopistosta.

Tutkijat korostavat, että kyseessä on vain havainnointitutkimus, eikä sen vuoksi voida lopullisesti todistaa, että päivittäinen teen juominen parantaisi verensokerin hallintaa ja vähentäisi insuliiniresistenssiä elimistössä. Se voi vain osoittaa, että yhteys on olemassa. He tekevät kuitenkin parhaillaan kaksoissokkoutettua, lumekontrolloitua tutkimusta mustan teen vaikutuksesta tyypin 2 diabeetikoiden verensokerin hallintaan, jotta vaikutus voidaan dokumentoida.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tutkijat ovat osoittaneet teen juomisen myönteiset vaikutukset. Reilu vuosi sitten yhdysvaltalaisen National Institutes of Healthin (NIH) tutkijat osoittivat, että ihmisillä, jotka joivat vähintään kaksi kupillista mustaa teetä päivässä, oli 9-13 prosenttia pienempi riski kuolla sepelvaltimotautiin ja aivohalvaukseen kuin ihmisillä, jotka eivät koskaan juoneet teetä.
 ”Yhteys oli täysin riippumaton siitä, joivatko tutkittavat myös kahvia, käyttivätkö he teessään maitoa tai sokeria, missä lämpötilassa sen nauttivat sen tai kehon kofeiiniaineenvaihduntaan liittyvistä geneettisistä eroista. Nämä luvut viittaavat siihen, että tee voi suurina annoksinakin olla osa terveellistä ruokavaliota", päättelevät tutkimuksen takana olevat tutkijat.

Lähde: Illustrated Science/Björn Falck Madsen.

Tumma tee (kiinaksi 黑茶; pinyin: hēi chá) on kiinalainen kategoria fermentoidulle teelle, eikä se ole sama kuin "musta tee" länsimaisessa kulttuurissa. Tavallista, hapettunutta teetä kutsutaan kiinaksi "punaiseksi teeksi" (红茶; pinyin: hóng chá).
Tummaa teetä tuotetaan pääasiassa Sichuanin, Yunnanin ja Hubein maakunnissa. Poiminnan jälkeen lehdet kuumennetaan hapettumisen estämiseksi, minkä jälkeen ne kääritään, kuivataan ja lopuksi puristetaan teekakkuihin, teekimpaleisiin, teetarjottimiin tai teekulhoihin. Pieniä määriä tummia teelaatuja myydään myös irtoteenä.

Kiinalaiset tummat teet eroavat vihreistä teistä siinä, että niiden annetaan fermentoitua kuivauksen jälkeen, mikä prosessi alkaa itsestään kuumassa ja kosteassa ilmastossa. Toisin kuin hapettuminen (jota teeteollisuudessa perinteisesti kutsutaan fermentoinniksi), tämä on hyvin monimutkainen prosessi, johon liittyy sekä kemiallisia että biologisia prosesseja. Riippuen ilmastosta, jossa teetä varastoidaan, prosessi kestää eri pituisia aikoja, mutta ei yleensä koskaan alle muutaman vuoden. Tee voidaan juoda myös varhain, ja se maistuu silloin lähinnä vihreältä teeltä.

Nykyään pu'er on ylivoimaisesti tunnetuin tumman teen lajike, mutta toisin kuin muilla mustilla teillä, pu'erilla on nykyään erittäin korkealaatuisen teen asema ja sen mukainen hinta. Tumman teen katsotaan edistävän ruoansulatusta, ja useimmat "kauneusteet" ja "laihdutusteet" on valmistettu tummasta teestä.

Lähde: Wikipedia