
Kasvisruokavalio voi vähentää dementian riskiä tyypin 2 diabeetikoilla
Terveellinen kasvisruokavalio voi vähentää dementian riskiä ikääntyneillä, joilla on sydän- ja verisuonitauteja, tyypin 2 diabetes tai aivohalvaus. Tämä käy ilmi Karoliinisen Instituutin uudesta tutkimuksesta, joka on julkaistu tieteellisessä JACC: Advances -lehdessä.
Sydän- ja verisuonitaudit, aivohalvaus ja tyypin 2 diabetes, ovat tunnettuja dementian riskitekijöitä. Tutkimukset osoittavat, että kasvisruokavalio, jossa rajoitetaan lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden käyttöä, voi auttaa hallitsemaan näitä sairauksia. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, voiko tällainen ruokavalio myös vähentää dementian riskiä henkilöillä, joilla on jo näitä sairauksia.
Tutkimuksessa seurattiin yli 71 000 UK Biobankin osallistujaa jopa 15 vuoden ajan. Kaikki osallistujat olivat 55-vuotiaita tai vanhempia, eikä heillä ollut dementiaa tutkimuksen alussa.
Henkilöillä, joilla oli vähintään yksi kardiometabolinen sairaus, oli lähes kaksinkertainen riski sairastua dementiaan verrattuna henkilöihin, joilla ei ollut näitä sairauksia. Dementian riski vaihteli kuitenkin huomattavasti, kun otettiin huomioon myös ruokailutottumukset. Sydän- ja aineenvaihduntasairauksista kärsivistä henkilöistä terveellistä kasvisruokavaliota noudattaneilla oli huomattavasti pienempi riski sairastua dementiaan, kun taas pääasiassa jalostettuja kasvisruokia – sokeroituja juomia, puhdistettuja viljatuotteita ja makeisia – kuluttaneilla riski oli suurempi.
– Tuloksemme viittaavat siihen, että kasvisruokavalion laatu voi olla ratkaiseva tekijä, sanoo ensimmäisenä kirjoittajana toiminut Michelle Dunk, tutkija professori Weili Xun ryhmässä Aging Research Centerissä (ARC), neurobiologian, hoitotieteen ja yhteiskunnan laitoksella, Karoliinisessa Instituutissa.
– Kyse ei ole vain kasvisruoan lisäämisestä, vaan kokonaisen, mahdollisimman vähän jalostetun kasvisruoan valitsemisesta, kuten täysjyväviljasta, hedelmistä, vihanneksista, palkokasveista, pähkinöistä ja siemenistä.
Tutkimus osoittaa myös, että muut terveelliset elintavat, kuten fyysinen aktiivisuus, tupakoimattomuus ja kohtuullinen alkoholinkäyttö, voivat vähentää dementian riskiä – mutta ennen kaikkea niillä, jotka eivät jo syö terveellistä kasvisruokavaliota.
Tutkimuksen havainnointipohjaisen luonteen vuoksi tarvitaan lisätutkimuksia syy-seuraussuhteiden vahvistamiseksi. Nämä tulokset kuitenkin vahvistavat kasvavaa tieteellistä tukea terveelliselle kasvisruokavaliolle mahdollisena riskinmuokkaajana dementian osalta, erityisesti sydän- ja aineenvaihduntasairauksista kärsivillä henkilöillä.
Tutkimus on rahoitettu muun muassa Ruotsin tutkimusneuvostolta, Forte-säätiöltä, Karoliiniselta Instituutilta, Dementiasäätiöltä ja Lindhés Advokatbyrå AB:ltä saaduilla varoilla. Tutkijat ilmoittavat, että heillä ei ole eturistiriitoja.
Michelle M. Dunk, Abigail Dove, Jiao Wang, Sakura Sakakibara, Adrián Carballo-Casla, Weili Xu
JACC: Advances, Volume 4, Issue 11, Part 1, 2025; https://doi.org/10.1016/j.jacadv.2025.102229
Lähde: Karolinska Institutet, Charlotte Brandt
Viimeisimmät uutiset