
Vähärasvainen vegaaniruokavalio voi vähentää insuliinin tarvetta tyypin 1 diabeteksessa
Uusi tutkimus osoittaa, että vähärasvainen vegaaninen ruokavalio voi auttaa tyypin 1 diabetesta sairastavia henkilöitä vähentämään merkittävästi sekä insuliinintarvettaan että insuliinikustannuksiaan – jopa ilman kalorien tai hiilihydraattien rajoittamista.
Physicians Committee for Responsible Medicine -järjestön uusi tutkimus, joka on julkaistu BMC Nutrition -julkaisussa, osoittaa, että vähärasvaisen vegaanisen ruokavalion noudattaminen ilman kalorien tai hiilihydraattien rajoittamista voi auttaa tyypin 1 diabetesta sairastavia henkilöitä vähentämään insuliinin käyttöä ja siihen liittyviä kustannuksia.
Miten ruokavalio vaikuttaa insuliinin tarpeeseen?
Insuliini on hormoni, joka kuljettaa glukoosia (sokeria) verenkierrosta lihaksiin ja maksaan, joissa sitä voidaan käyttää energianlähteenä. Koska tyypin 1 diabetesta sairastavat eivät tuota riittävästi insuliinia, heidän täytyy saada sitä säännöllisesti.
Joillain henkilöillä insuliinin tarve voi olla vielä suurempi, jos heillä esiintyy insuliiniresistenssiä – tilaa, jossa kehon solut reagoivat heikosti hormoniin, jolloin ylimääräistä glukoosia jää vereen. Tutkimukset osoittavat, että rasva vaikuttaa merkittävästi insuliiniresistenssiin, sillä korkeat rasvatasot voivat vaikeuttaa glukoosin pääsyä soluihin tehokkaasti.
Tutkimuksen yksityiskohdat ja tärkeimmät tulokset
Uusi tutkimus, joka on toissijainen analyysi vuoden 2024 Physicians Committee -tutkimuksesta, vertasi vähärasvaisen vegaanisen ruokavalion ja annoskontrolloidun ruokavalion vaikutuksia insuliinin käyttöön ja insuliinikustannuksiin tyypin 1 diabetesta sairastavilla henkilöillä. Analyysi osoitti, että vegaanisessa ryhmässä insuliinin kokonaisannos pieneni 28 %, eli 12,1 yksikköä päivässä, kun taas annoskontrolloidussa ryhmässä ei tapahtunut merkittävää muutosta. Insuliinin käytön vähentyminen vegaanisessa ryhmässä heijastaa todennäköisesti parantunutta insuliiniherkkyyttä eli sitä, miten hyvin keho reagoi insuliiniin. Vegaanisessa ryhmässä insuliinin kokonaiskustannukset laskivat 27 %, eli 1,08 dollaria päivässä, kun taas annoskontrolloidussa ryhmässä muutosta ei tapahtunut merkittävästi.
Laajempia terveyshyötyjä
Tutkijat havaitsivat, että vegaaninen ruokavalio johti myös keskimäärin 11 paunan eli noin 5 kilon painonlaskuun, parantuneeseen insuliiniherkkyyteen ja glykeemiseen kontrolliin sekä parempiin kolesteroliarvoihin ja munuaistoimintaan tyypin 1 diabetesta sairastavilla.
Uusi tutkimus julkaistaan aikana, jolloin insuliinin hinnat Yhdysvalloissa jatkavat nousuaan. Insuliinikulut kolminkertaistuivat Yhdysvalloissa viimeisen 10 vuoden aikana ja nousivat 22,3 miljardiin dollariin vuonna 2022, mikä johtui lisääntyneestä käytöstä ja korkeammasta hinnasta American Diabetes Associationin mukaan. Inflaatiokorjattu insuliinin kustannus nousi 24 % vuosien 2017 ja 2022 välillä.
”Koska insuliinin hinnat jatkavat nousuaan, tyypin 1 diabetesta sairastavien tulisi harkita vähärasvaista vegaanista ruokavaliota. Se voi auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä ja vähentämään insuliinin tarvetta, mikä voi säästää heille jopa satoja dollareita vuodessa”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja, lääketieteen tohtori Hana Kahleova, MD, PhD, joka toimii kliinisen tutkimuksen johtajana Physicians Committee for Responsible Medicine -järjestössä.
Lähdeviittaus: ” Effect of a Dietary Intervention on Insulin Requirements and Glycemic Control in Type 1 Diabetes: A 12-Week Randomized Clinical Trial" Hana Kahleova, Cristina Maracin, Tatiana Znayenko-Miller, Shihchen Kuo, William H. Herman, Richard Holubkov and Neal D. Barnard, 14 October 2025, BMC Nutrition.
DOI: 10.1186/s40795-025-01175-2
https://diabetesjournals.org/clinical/article/42/3/419/154329/Effect-of-a-Dietary-Intervention-on-Insulin_
Lähde: scitechdaily.com
Viimeisimmät uutiset