Hyppää pääsisältöön
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Olet täällä

Tietoa diabeteksesta

Tänä päivänä arvioidaan, että Suomessa on noin 500 000 ihmistä, joilla on diagnosoitu diabetes. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että 10% Suomen väestöstä sairastaisi diabetesta vuoteen 2025 mennessä. Yleisin diabeteksen tyyppi on tyypin 2 diabetes, sillä 85-90% diabeetikoista sairastaa sitä. Huolestuttavinta on, että tyypin 2 diabetes on yleistymässä nuoren väestön - lasten ja nuorten - keskuudessa.

Diabetes on vakava sairaus, joka voi johtaa komplikaatioihin, kuten sokeus, sydänsairaudet, aivohalvaus, munuaissairaudet ja amputaatiot. Riski saada sydänkohtaus on kaksinkertainen henkilöillä, jotka sairastavat diabetesta. Diabeetikoilla on yhtä suuri riski saada sydänkohtaus kuin niillä, joilla on jo ollut sydänkohtaus.

Mikä on diabetes?

Yksinkertaisesti sanottuna sairaus estää kehoa muuntamasta sokeria ja tärkkelystä ruuasta energiaksi. Diabeetikon keho ei pysty tuottamaan insuliinia tai tuotettu insuliini ei toimi (nk. insuliiniresistenssi).

Kun syömme ruokaa, tuottavat haiman solut insuliinia. Insuliini kuljettaa glukoosia ruuasta saatavasta hiilihydraatista soluihin, joissa sitä voidaan käyttää kehon energiana. Sokeri ja tärkkelys ovat ruoan tehokkain energianlähde ja ne kulkevat veren mukana glukoosina kaikkiin kehon elimiin ja kudoksiin.

Jos keho ei tuota insuliinia tai se ei tehoa niin kuin sen pitäisi, lisääntyy glukoosin määrää veressä eikä soluissa, mikä aiheuttaa yleisimmät diabeteksen oireet:

Uneliaisuus/haluttomuus – hiilihydraatit eivät muutu energiaksi
Tiheä virtsaamistarve – keho yrittää päästä eroon liiasta glukoosista virtsan kautta
Jano – keho yrittää kompensoida tihentyneiden vessakäyntien vuoksi menetettyjä nesteitä
Toistuvat infektiot – bakteerit viihtyvät ympäristössä, jossa on kohonnut verensokeriarvo
Laihtuminen – esiintyy erityisesti tyypin 1 diabeteksessa
Näköhäiriöt – johtuvat tilapäisistä mykiön muodon muutoksista


Mitä diabeteksen tyyppejä on olemassa?

On olemassa useita erilaisia diabeteksen muotoja, mutta kaksi tavallisinta tyyppiä ovat tyypin 1 diabetes ja tyypin 2 diabetes.

Tyypin 1 diabeteksessa haima ei tuota insuliinia ja tarvitaan säännöllisiä insuliinipistoksia ylläpitämään kehon toimintoja.

Tyypin 2 diabetekseen syynä on usein paino. Jos olet hoikka, on todennäköistä, että kehosi ei tuota riittävästi insuliinia muuttaakseen syömäsi hiilihydraatit energiaksi. Saatat joutua käyttämään tabletteja/insuliinia auttaaksesi prosessia. Jos olet ylipainoinen, on erittäin todennäköistä, että syynä on insuliiniresistenssi. Tällöin keho ottaa huonosti vastaan glukoosia ja veren sokeripitoisuus kohoaa ja insuliiniherkkyys on alentunut. Vähentämällä painoa ja pysymällä fyysisesti aktiivisena parannat insuliiniherkkyyttä, mutta tabletteja ja/tai lisäinsuliinipistoksia saatetaan silti tarvita.

On olemassa useita eri diabeteksen tyyppejä, esimerkiksi raskausajan diabetes ja sekundaarinen diabetes, mutta ne ovat harvinaisempia ja silloin tarvitaan kohdennettua hoitoa juuri näille diabetes tyypeille.

Diabetekseen sairastuneiden on tärkeä pyrkiä ylläpitämään mahdollisimman normaalia verensokeriarvoa. 


Diabeteksen syyt

Syy siihen miksi ihmiset sairastavat tyypin 1 diabetesta on vielä tuntematon, mutta sillä arvellaan olevan yhteys autoimmuunitoimintaan. Kehon oma immuunijärjestelmä tuhoaa insuliinia tuottavia soluja haimassa, joka ei sen jälkeen pysty enää tuottamaan insuliinia. 

Tyypin 1 diabetesta sairastaa noin 10-15% kaikista diabeetikoista ja yleisimmin henkilö on alle 40-vuotias. Tyypin 1 diabetes on jossain määrin perinnöllinen.

Tyypin 2 diabetesta esiintyy yleensä vanhuksilla, mutta viime aikoina luku on kasvanut nuorten keskuudessa voimakkaasti – erityisesti nuorilla, jotka ovat ylipainoisia ja liikkuvat vähän. Tyypin 2 diabetes on vahvasti sidoksissa ylipainoon ja on osittain perinnöllistä. Monilla, joilla on tyypin 2 diabetes, on myös korkea verenpaine ja korkea kolesteroli, joka lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. 


Hoito

Tyypin 1 diabetesta hoidetaan aina insuliinilla. Suurin osa diabeteksen hoidosta perustuu omahoitoon, jolloin vastuu pitää diabetes hallinnassa on potilaalla itsellään. Potilaat saavat neuvoja ja opastusta, jossa heitä opetetaan pitämään diabetes hallinnassa ja miten välttää komplikaatioita.  

Avukseen potilaat saavat tukea terveyskeskusten henkilökunnalta tai erityiseltä diabetesvastaanotoilta. Yleensä lievän diabeteksen ensihoito tapahtuu paikallisessa terveyskeskuksessa. 

Silmät ja jalat tarkastetaan säännöllisesti. Testit ja tutkimukset tehdään yksilöllisen tarpeen mukaan. 

Kaksi tärkeintä tekijää tyypin 2 diabeteksen hoidossa on syödä terveellisesti ja olla fyysisesti aktiivinen. Liikunnasta tai ruokavaliosta huolimatta voidaan myöhemmin kuitenkin tarvita usein jonkinlaista lääkitystä tai insuliinia sairauden hallintaan. Useimmat, jotka sairastavat diabetesta käyttävät jotakin lääkettä diabeteksen hoitoon. On tärkeää ottaa lääkkeet ohjeiden mukaisesti, sillä ne on määrätty ja suunniteltu ehkäisemään tulevia komplikaatioita.  

Sprutor


Vinkkejä diabeteksen hoitotasapainon ylläpitoon
Kaikille joilla on diabetes, on tärkeää pysyä aktiivisena ja syödä säännöllisesti ja terveellisesti.

  • Ylläpidä normaali paino. Jos olet ylipainoinen ja laihdutat, parannat omaa terveyttäsi ja se auttaa pitämään diabeteksen hallinnassa.
  • Syö säännöllisesti ja muista, että annoskoko vaikuttaa energian saantiin.
  • Ole fyysisesti aktiivinen. Fyysinen aktiivisuus parantaa insuliiniherkkyyttä.
  • Pidä verensokeriarvot hallinnassa. Se suojaa silmiä, munuaisia ja jalkoja.
  • Pidä kolesteroli kurissa. Hyvät arvot suojaavat sydäntä.
  • Tarkista verenpaineesi säännöllisesti. Hyvä arvo suojaa sydäntä ja munuaisia.
  • Vältä tupakointia. Tupakointi on erityisen haitallista diabeetikoille.